Time : 12:50:21
Date : 25 April 2006
Sender Name: VVI

Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) waarschuwt tegen misinterpretatie van gewijzigde wet op de overheidsopdrachten

In het Belgisch parlement wordt momenteel een wetsontwerp op overheidsopdrachten behandeld. De private verzorgingsinstellingen (ziekenhuizen, rustoorden...) lopen hierbij het risico ten onrechte gelijkgesteld te worden met openbare instellingen. Daardoor zou aan private verzorgingsinstellingen de zware procedure van openbare aanbestedingen opgelegd worden bij de aankoop van werken, leveringen en diensten.

Het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) is van mening dat de private verzorgingsinstellingen niet onder het toepassingsgebied van het wetsontwerp vallen. Het toepassingsgebied van het nieuwe ontwerp inzake overheidsopdrachten is immers niet gewijzigd. Er is bijgevolg geen enkele reden om de private verzorgingsinstellingen nu anders te behandelen dan voordien.
De Overheidsopdrachtenwet is enkel van toepassing op "aanbestedende overheden". Uitzonderlijk kan die wet ook van toepassing zijn op private rechtspersonen, met name wanneer die in een behoefte van algemeen belang voorzien en onder overheidsinvloed staan, bijvoorbeeld door in hoofdzaak gefinancierd te worden door de overheden.
De vereiste van "in hoofdzaak gefinancierd te worden door de overheid" wordt door de rechtspraak geïnterpreteerd als voor meer dan 50 %.
Naast inhoudingen op de honoraria van geneesheren en de persoonlijke aandelen van patiënten of bewoners, worden verzorgingsinstellingen voor het grootste deel gefinancierd door de mutualiteiten, die privaatrechtelijke en geen publiekrechtelijke rechtspersonen zijn. Als gevolg van deze financiering door de mutualiteiten, zijn private verzorgingsinstellingen niet te kwalificeren als "aanbestedende overheid", zoals bedoeld in het wetsontwerp. Zoals vandaag kunnen de private verzorgingsinstellingen dan ook niet gehouden zijn de openbare aanbestedingsprocedures uit het wetsontwerp te volgen.

Het VVI betreurt dat sommigen de private verzorgingsinstellingen proberen onder het toepassingsgebied van het wetsontwerp te duwen. Dit gaat regelrecht in tegen de politiek van de regering in het kader van de administratieve vereenvoudiging. Bovendien zal deze gang van zaken ongetwijfeld ook het noodzakelijke dynamisme van de private verzorgingssector fnuiken.

Het VVI vraagt dan ook dat de indiener van het wetsontwerp uitdrukkelijk bevestigt dat de private verzorgingsinstellingen - zoals voorheen - buiten het toepassingsgebied van deze wet blijven.