Ingezonden persbericht


Persbericht

Unieke behandeling chronische vermoeidheid

85% van patiënten met chronische vermoeidheidsklachten geneest

Uniek multidimensionaal behandeltraject van Paramedicum Utrecht werpt vruchten af.

Utrecht, 25 april 2006 - In Nederland hebben meer dan 27.000 mensen last van chronische vermoeidheidsklachten. Het CBS geeft aan dat 40% van de Nederlandse beroepsbevolking onder langdurige vermoeidheidsklachten gebukt gaat, waarvan weer 35% een zeer groot risico op burnout heeft. Hoewel de symptomen overduidelijk zijn (áltijd moe), kent deze aandoening geen eenduidig aanwijsbare oorzaak. Daardoor is het voor behandelaars moeilijk een adequate behandeling voor te schrijven, wat de genezing van de patiënt niet bevordert. Bij Paramedicum, het Utrechtse centrum voor GezondheidsManagement, liggen de zaken anders; jaarlijks genezen gemiddeld 52 van de 60 patiënten van hun klachten.

Altijd moe, nergens puf voor hebben, de trap oplopen en voor de rest van de dag uitgeput zijn. Als iemand al een half jaar dergelijke verschijnselen heeft, die ook nog eens niet overgaan door te rusten, spreken we van een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Door hun extreme vermoeidheid zijn deze mensen vaak niet meer in staat om gewone dagelijkse bezigheden te verrichten, laat staan te werken. Ook lopen hun sociale contacten sterk terug, en begrijpt de buitenwereld de aandoening eigenlijk niet. Daardoor hebben CVS-patiënten het dus niet alleen fysiek, maar ook psychisch zwaar te verduren. Onwetendheid en onbegrip alom.

Hoewel de symptomen overduidelijk zijn, is de verklaring van de aandoening vaak een probleem. Wel stelt het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (KCV) in Nijmegen dat huisartsen eerder CVS herkennen bij hun patiënten dan een aantal jaar geleden. Toch is er verbetering mogelijk vindt het KCV. Dat beaamt ook Joop van Gestel van Paramedicum, centrum voor gezondheidsmanagement in Utrecht. "Huisartsen en specialisten herkennen vaak wel het ziektepatroon, maar de begeleiding - zowel op fysiek als op psychologisch gebied - schiet ernstig tekort. Terwijl de psychologische factor in chronische vermoeidheid steeds groter wordt met de tijd, omdat mensen de controle over hun lijf en uiteindelijk over hun leven kwijt zijn".

Het is moeilijk genezen van een aandoening die zoveel fysieke als psychische facetten kent. Toch geneest bij Paramedicum meer dan 85% van de patiënten binnen 1 jaar. Dit komt door een op maat gesneden combinatie van lichamelijke training, cognitieve gedragstherapie, mentale coaching en vormen van dieptepsychologie en counseling. De fysieke training is er voor verbetering van de lichamelijke conditie, zoals de bloedsomloop en het herstelvermogen. Met gedragstherapie wordt het ziektegedrag van de patiënt onder de loep genomen en doorbroken. Het systemisch werk dat Paramedicum aanbiedt blijkt een essentiële aanvulling op het reguliere behandelingsarsenaal, omdat daarmee de zo belangrijke psychologische factor in de chronische vermoeidheid fundamenteel wordt aangepakt. Met deze vorm van dieptepsychologie leert de patiënt welke bewuste en onderbewuste systemen hem of haar drijven in het leven, welke energie geven en welke energie kosten. Wegens aantoonbaar succes van deze op maat gesneden behandelmethode, gaat Paramedicum vanaf dit voorjaar meer individuele en groepsgewijze behandeltrajecten aanbieden.

De politiek worstelt nog steeds met de aanbevelingen uit het rapport van de Gezondheidsraad 'Chronische Vermoeidheid' dat onder minister Borst verscheen: het dringende advies om CVS zeer serieus te nemen vindt (zeker) bij de huidige staatssecretaris geen serieuze weerklank, en wordt afgedaan als 'wetenschappelijk niet aangetoond', hetgeen synoniem is voor 'niet belangrijk'. Inmiddels lopen de kosten voor arbeidsverzuim en arbeidsongeschiktheid ten gevolge van CVS op tot 144 miljoen euro per jaar. Ook uitkeringsinstantie UWV weet zich geen raad met CVS en verplicht in hun nieuwe herkeuringsrichtlijnen CVS-patiënten om direct weer aan de slag te gaan. Tijd voor de politiek en beleidsinstanties om hun licht op te steken bij dit innovatieve gezondheidscentrum in Utrecht. Noot voor de redactie -