Unicef



Colombia: Unicef komt geld tekort 25 april 2006, Genève - In Colombia lijden kinderen en jongeren nog steeds onder het aanhoudende geweld in het land. Unicef meldt dat er onvoldoende geld is om hen te helpen. Er is 4,8 miljoen dollar nodig, maar Unicef komt nog 1,7 miljoen dollar tekort.

Foto: Unicef Colombia
Foto: Unicef Colombia

Geschat wordt dat door het geweld er in Colombia tussen de 2,5 en 3,5 miljoen ontheemden zijn. Circa de helft van hen zijn kinderen en jongeren. Op het platteland worden de levens van kinderen gehinderd door blokkades en een beperkte toegang tot hulpvoorzieningen. Circa 7000 kinderen zijn ingelijfd door gewapende groeperingen en de rekrutering van kinderen gaat door, ondanks het feit dat een toenemend aantal soldaten wordt gedemobiliseerd.

Ongelukken met mijnen
Tussen 1990 en april 2006 zijn 1739 burgers het slachtoffer geworden van landmijnen en andere explosieven; 506 van hen waren jonger dan 18 jaar. Het aantal ongelukken met mijnen neemt de afgelopen jaren alleen maar toe. In 31 van de 32 provincies in Colombia zijn mijnen te vinden. Niet alleen in gebieden waar gevochten wordt, maar ook op schoolpleinen, in waterbronnen en op wegen.

Unicef werkt samen met andere VN-organisaties bij de hulpverlening aan de bevolking. Gemeenschappen krijgen gezondheidszorg, onderwijs en psychosociale hulp. Unicef steunt de inspanningen van Colombia om te voorkomen dat kinderen worden ingelijfd in legertjes. Voormalige kindsoldaten krijgen hulp bij hun terugkeer naar een burgerbestaan. Daarnaast speelt Unicef een leidende rol op het gebied van landmijnen. Unicef werkt samen met de overheid en met ruim 14 maatschappelijke organisaties om de bevolking te wijzen op de gevaren van mijnen en om slachtoffers van mijnongelukken te helpen. Het gevraagde bedrag is vooral bedoeld voor dit landmijnenprogramma en de hulp aan de ontheemden.