Provincie Noord-Holland

20-4-2006

Onderwerp

Gemeente en provincie plannen ontwikkeling Broekhorn

Nathalie Roet

De gemeente Heerhugowaard en de provincie Noord-Holland gaan een plan opstellen voor de ontwikkeling van de Broekhorn en de reconstructie van het noordelijk deel van de Westerweg en de Zuidtangent. Op 20 april tekenden wethouder Jan Willem de Boer en gedeputeerde Ton Hooijmaijers daarvoor een intentieverklaring.

De Broekhorn is gelegen aan de westzijde van Heerhugowaard en is ingeklemd tussen de spoorlijn en het kanaal Omval-Kolhorn. Door dit gebied lopen de provinciale Westerweg (N242) en de Zuidtangent. De Broekhorn leent zich voor een mix van wonen, werken en recreatie maar voorwaarde voor de ontwikkeling van het gebied is dat de verkeerscirculatie in de omgeving verbetert.

Heerhugowaard en de provincie geven met de intentieverklaring aan dat zij zich zullen inspannen om een goed plan op te stellen voor de ruimtelijke ontwikkeling en de infrastructuur in en om de Broekhorn. De beoogde aanpassing van de Westerweg bestaat uit het vervangen van de gelijkvloerse aansluiting van de Westtangent op de Westerweg door een ongelijkvloerse aansluiting; de aanleg van een nieuw wegvak door de Broekhorn, waarbij de bestaande weg een parallelweg wordt en tot slot een ongelijkvloerse uitvoering van de kruising Westerweg-Zuidtangent-Broekerweg.

Het is de bedoeling dat opbrengsten uit de ontwikkeling van de Broekhorn gebruikt worden voor de reconstructie van de Westerweg. Eind dit jaar moet het plan op hoofdlijnen klaar zijn zodat dit met belanghebbenden, provinciale staten en de gemeenteraad kan worden besproken.