Gemeente Amstelveen

Teleurstelling over kabinetsbesluit uitbreiding Schiphol.

Het kabinet heeft op vrijdag 21 april een standpunt over Schiphol ingenomen. Teleurstellend is dat de aanbevelingen van het gemeentebestuur niet zijn overgenomen die tot doel hadden om de leefbaarheid in Amstelveen te waarborgen. Onderdeel van het kabinetsstandpunt is ook dat grootschalige bebouwing in de Legmeerpolder van de baan blijft. Het gemeentebestuur probeert snel duidelijkheid te krijgen over wat dit betekent voor de bebouwing van een klein deel van de Legmeerpolder.

Bij de ontwikkelingen van Schiphol blijft de balans tussen de economische groei en duurzaamheid een aandachtspunt. Nu het kabinet heeft aangegeven dat Schiphol verder kan groeien, acht het college het eens te meer van belang dat deze balans blijft.

Tegen dat licht bezien, is het college van burgemeester en wethouders ook ongelukkig met het feit dat de aanbeveling die zij heeft gedaan (in de lijn met de landelijke commissie Eversdijk) niet is overgenomen. Het betreft het voorstel om een aantal handhavingspunten toe te voegen. Via handhavingspunten stelt het rijk grenzen aan de geluidsproductie van Schiphol. Toevoegen van handhavingspunten betekent een extra waarborg voor de leefbaarheid in de Amstelveense wijken.

Tevens had het college voorgesteld om de nachtperiode te verlengen van 6.00 tot 7.00 uur. Dit beoogt slaapverstoring te beperken. Het is ook teleurstellend dat dit voorstel niet is overgenomen.

Het gemeentebestuur zal via de bestuurlijke regiegroep Schiphol (BRS) haar mening ventileren richting Tweede Kamer. Mogelijk wordt dit aangevuld met een gezamenlijk geluid van bij het CROS aangesloten gemeenten.

In 2004 zette de Nota Ruimte een streep door de geplande bouw van ruim 6.500 woningen in de Legmeerpolder. De plannen waren toen al in een vergevorderd stadium. Gemeente, bewoners en bedrijven hadden toen al twee jaar lang energie gestoken in het maken van een goed plan.

Naar aanleiding van het recente besluit van minister van VROM , S.M. Dekker dat de bouwbeperking in Hoofddorp-West kon vervallen, leken er ook weer mogelijkheden te ontstaan voor het opheffen van de bouwbeperking in een klein deel van de Legmeerpolder. Het zou zeer teleurstellend zijn voor het Amstelveense gemeentebestuur wanneer bebouwing van het noordelijk deel van de Legmeerpolder (de zgn. scheg) als grootschalige bebouwing wordt aangemerkt.

Amstelveen, 25 april 2006


Noot voor de redactie,