Ministerie van Defensie

25-04-2006 13:56

eerbetoon aan anzac-militairen

Foto: Rob Keeris - Kranslegging by âthe cross of sacrificeâ op de Westduin begraafplaats.
Inspecteur der Veteranen luitenant-generaal Ad Van Baal heeft vandaag op de Commonwealth War Graves Section van de Westduin begraafplaats in Den Haag een krans gelegd ter nagedachtenis aan gevallenen van Australië en Nieuw-Zeeland.

Beide landen herdenken traditiegetrouw hun oorlogsdoden op 25 april, die ANZAC Day wordt genoemd. Naam en datum zijn ontleend aan de eerste grote actie van het Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC): de landing op het Turkse schiereiland Gallipoli (Dardanellen) in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De ceremonie werd bijgewoond door de ambassadeurs van Australië en Nieuw-Zeeland in Nederland, Stephen Brady en David Payton. Omdat Nederland en Australië dit jaar gedenken dat ze vier eeuwen lang een vriendschapsband met elkaar onderhouden en militairen van beide naties vanaf de zomer nauw gaan samenwerken in Afghanistan, nam ook generaal Van Baal aan de plechtigheid deel.

Gisteren werd in de tuin van de Australische ambassade in Den Haag het boek 'The fourth ally' gepresenteerd aan ongeveer 150 in Nederland nog levende WO II veteranen en hun partners.

Foto: Rob Keeris - Luitenant-generaal Van Baal geflankeerd door de ambassadeurs.