Woonlastenverzekering bij hypotheek kan tot 4 keer goedkoper

Independer.nl

Woonlastenverzekering bij hypotheek kan tot 4 keer goedkoper

De premieverschillen tussen woonlastenverzekeringen zijn enorm. Consumenten betalen bij de ene verzekeraars soms 4 keer meer premie dan bij de andere. Het verschil kan oplopen tot enkele duizenden euro's per jaar. Een hogere premie betekent overigens niet automatisch een betere kwaliteit of dekking. Integendeel, de goedkoopste woonlastenverzekering kent één van de beste dekkingen. Deze grote premieverschillen blijken uit de nieuwe vergelijking van woonlastenverzekeringen die Independer.nl sinds kort aanbiedt.

Een woonlastenverzekering kan het inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid (gedeeltelijk) compenseren. Voor degenen die dit inkomensverlies niet kunnen opvangen, bijvoorbeeld omdat ze een hypotheek hebben, kan het interessant zijn om zo'n verzekering af te sluiten.

Independer.nl en andere (belangen)organisaties waren in het verleden niet enthousiast over woonlastenverzekeringen. De verzekeringen kenden veel uitsluitingsgronden, de dekking was vaak beperkt en de premies hoog. Redenen genoeg om voorheen zo'n verzekering af te raden.

De laatste jaren echter is de kwaliteit verbeterd en zijn de provisies en premies bij een aantal aanbieders sterk verlaagd. Daarom vindt Independer het nu tijd om een vergelijking van woonlastenverzekeringen aan te bieden. Vergelijken loont zeer de moeite, omdat nog niet alle aanbieders de verbeteringen hebben doorgevoerd met extreme verschillen tot gevolg. Independer.nl is overigens de enige site die een vergelijking van woonlastenverzekeringen aanbiedt.

Een voorbeeld: bij een gemiddelde hypotheek van 250.000 euro hebben mensen gemiddeld een bruto maandlast van zo'n 850 euro. In dit voorbeeld is daarom uitgegaan van een netto-uitkering van 550 euro per maand, met een looptijd van 10 jaar voor een 25-jarige kostwinner. Als de woonlastenverzekering alleen arbeidsongeschiktheid dekt, lopen de eenmalige premies (koopsom) uiteen van 855 euro bij De Amersfoortse tot 3503 euro bij DSB. De kwaliteit van de dekking is in dit geval vrijwel gelijk.

Omdat een woonlastenverzekering voor de consument een relatief onbekend begrip is, zijn woonlastenverzekeringen bij Independer te vinden onder de titel 'Arbeidsongeschiktheidverzekering & WW'.

Via onderstaande link is de volledige uitwerking van het voorbeeld te zien: www.independer.nl/thema/contact/pdf/Bijlage%20persbericht%20woonlasten%20april%202006.pdf