Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over de Europese Unie en Latijns-Amerika Top te Wenen van 10 tot 13 mei 2006. Deze vragen werden ingezonden op 12 april 2006 met kenmerk 2050611460.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de EU-LA top in Wenen van 10 tot 13 mei.

Vraag 1.
Is het juist dat u namens de Nederlandse regering zal deelnemen aan de EU-LA top in Wenen van 10 tot 13 mei as.? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ja.

Vraag 2.
Is het juist dat de aanwezige Latijns-Amerikaanse lidstaten hun presidenten en premiers sturen? Zo ja, kunt u aangeven waarom de Nederlandse regering er voor heeft gekozen de premier niet te laten deelnemen?

Antwoord
Veel Latijns-Amerikaanse landen zullen naar verwachting door hun staatshoofd of regeringsleider zijn vertegenwoordigd. De minister-president kan de top niet bijwonen in verband met eerder aangegane familieverplichtingen.

Vraag 3.
Kunt u gedetailleerd aangeven met welke instructies u zult deelnemen aan deze EU-LA top? Wat zal de inzet van de Nederlandse regering zijn?

Antwoord
De agenda van de Top is nog niet vastgesteld. Wel zijn twaalf onderwerpen overeengekomen die tijdens de Top zullen worden besproken. Deze onderwerpen vloeien voort uit de twee overkoepelende thema's van de vorige EU-LAC Top (Guadalajara, Mexico, 28 mei 2004), te weten sociale cohesie en effectief multilateralisme. De Nederlandse regering zet in op het versterken van de politieke dialoog en samenwerking tussen beide regio's ten aanzien van onderwerpen die voor het Koninkrijk van waarde en belang zijn, met name vrede en veiligheid, mensenrechten en democratie, duurzame ontwikkeling, het reguleren van migratie en het bestrijden van de handel in drugs. Afhankelijk van de mate van interne economische integratie van de Gemeenschap van Andeslanden (CAN) en de San José-groep van Centraal Amerikaanse landen (CA) zal tijdens de Top een besluit worden genomen over een datum voor het openen van onderhandelingen over een Associatieakkoord tussen de EU en (één van) beide subregionale verbanden. Daarnaast zal de stand van zaken in de onderhandelingen over een EU-Mercosur Associatieakkoord worden opgemaakt. De Top biedt tevens gelegenheid tot het voeren van bilaterale gesprekken met een aantal van mijn ambtgenoten uit de EU en uit de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio.

Vraag 4.
Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?

Antwoord
Ja


---- --