Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
25 april 2006

UM-hoogleraar Geert Hofstede meest geciteerd onder economen

Prof. dr. Geert Hofstede, emeritus hoogleraar Organizational Anthropology and International Management aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde/Universiteit Maastricht Business School is internationaal onder economen de meest geciteerde wetenschapper. Dit blijkt uit de jaarlijks door ESB (Economische Statistische Berichten) opgestelde top-30 van citaties over de periode 1999-2003, dat recent is gepubliceerd. Hofstedes werk op het gebied van organisatiecultuur laat met een score van 3240 citaties verreweg alle andere economen ver achter zich.

Hofstede was van 1985 tot aan zijn emeritaat in 1993 hoogleraar bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Universiteit Maastricht. Zijn boek 'Cultures and Organizations: Software of the Mind', voor het eerst verschenen in 1991 en in volledig herziene druk opnieuw uitgebracht in 2005, geldt als standaardwerk voor de sociale en economische wetenschappen. Hofstede stond aan aan de wieg van internationale studieprogramma's en samenwerking met de euregionale universiteiten. De faculteit is inmiddels wereldwijd bekend om haar kleinschalige, studenten activerend onderwijs, haar internationaal erkende en geaccrediteerde Engelstalige opleidingen en de uitstekende mogelijkheden om aan een buitenlandse universiteit in de VS, Canada, Azië of Europa te studeren. Voor studenten business studies en economen is het in een globaliserende omgeving essentieel om geschoold te worden in culturele diversiteit. In het jaar waarin de 30e verjaardag van de Universiteit Maastricht wordt gevierd, is dan ook een bijzondere leerstoel Cultural Diversity ingesteld en vernoemd naar Geert Hofstede.

Op 1 juni wordt tijdens een symposium over Cultural Diversity prof. Mark F. Peterson als eerste hoogleraar op de Geert Hofstede-leerstoel benoemd. Peterson, Internet Coast Adams Professor of Management and International Business aan de Florida Atlantic University, publiceerde veelvuldig over de invloed van cultuur en internationale relaties op de managementstijl van organisaties. Het symposium heeft als thema "Clashing or Crossing Cultures" en zal zowel wetenschappelijke bijdragen van UM-wetenschappers als een paneldiscussie met prominente sprekers rond dit thema bevatten. Tevens is een speciaal op middelbare scholieren toegesneden ochtendprogramma opgezet, met workshops over interculturele verschillen onder meer over dating en persvrijheid.

Noot voor de pers
De (Engelstalige) curricula vitae van prof.dr. Geert Hofstede en prof. Mark Peterson zijn in attachment bijgevoegd. Voor meer informatie, perscontacten of interviews met Mark F. Peterson en/of Geert Hofstede: Ellen Krijnen tel. 043 388 3860 of Dana Nieuwenboom tel. 043 388 4939. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.