GGD Rotterdam e.o.


VROM geeft inzicht in aanpak en wetsvoorstel luchtkwaliteit

VROM
Meer schone lucht, betere gezondheid en bouwen! De nieuwe wet is nog niet van kracht (moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld), maar u kunt nu al de plannen van VROM inzien.

In een totaalpakket met een nieuw wetsvoorstel, een Nationaal Samenwerkingsprogramma en diverse (verkeers)maatregelen werkt VROM samen met vele andere partijen aan een schone lucht en aan ruimte om te kunnen blijven investeren in wonen, werken en verkeer.

Hoewel de luchtkwaliteit de afgelopen decennia in Nederland spectaculair is verbeterd, zijn de normen door de EU onlangs toch aangescherpt. Reden hiervoor is dat er jaarlijks mogelijk 18.000 mensen voortijdig sterven door de vervuilde lucht die ze inademen. Vooral mensen met hart- en vaatziekten zijn kwetsbaar. Ook ligt een groot aantal bouwprojecten zoals wegverbredingen en de aanleg van bedrijventerreinen en nieuwbouwwijken stil.

Daarom heeft VROM nu een wetsvoorstel en in het verlengde daarvan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit ontwikkeld. Het kabinet kiest in de strijd tegen luchtvervuiling voor een vier-sporenaanpak:

* Maatregelen: het kabinet wil onder andere roetfilters, biobrandstoffen en schoner openbaar vervoer stimuleren
* Wet- en regelgeving: moet zorgen voor een soepelere afweging tussen ruimte en luchtkwaliteit

* Internationale inzet: Nederland wil vooral strengere EU-normen voor de uitstoot van (vracht)autos

* Uitvoering: overheden werken samen aan oplossingen voor bouwplannen en knelpunten.

Op de site een dossier met alle informatie van het ministerie over het nieuw te vormen beleid en alles wat daar mee samenhangt. Het dossier kunt u vinden op www.vrom.nl/luchtkwaliteit.