Bartiméus


nu gratis en snel

Braille printen vanaf nu gratis en snel

Vanaf maandag 24 april kan iedereen via www.braille.nl een Word-document binnen twee dagen gratis laten omzetten in braille. Mensen die blind of slechtziend zijn hebben enorme baat bij braille, alleen het printen ervan was tot voorkort een probleem. Deze nieuwe ontwikkeling van Proson vergroot de zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking. Het versturen van een wenskaart in braille kan ook de communicatie tussen ziende en blinde mensen vergroten.

Van de circa 625.000 blinden en slechtzienden in Nederland werken veel mensen met een computer met braille leesregel, daisyspeler of luister cd. Door deze hulpmiddelen is de zelfstandigheid van blinden en slechtzienden de laatste jaren vergroot. De ontwikkeling van braille op papier is daarentegen achtergebleven, blijkt ook uit het manifest van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang (FSB). Met name boeken en tijdschriften zijn verkrijgbaar in braille en voor overige informatie is men aangewezen op een beschikbare brailleprinter. Met www.braille.nl verbetert de Proson de toegang tot braille op papier. Op deze site kan iedereen, blind of niet-blind, elk gewenst tekstbestand - van folder tot gebruiksaanwijzing en van vacature tot liefdesbrief - gratis omzetten in braille. Op school, op het werk of bij het uitoefenen van een hobby vergroot deze ontwikkeling van brailleprints de zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking.

Soepel contact zien en niet-zien
Voor iemand met een visuele beperking is een ansichtkaart niets meer dan een kaartje zonder letters. Door gebruik van braille kunnen blinde en slechtziende mensen, door middel van kleine puntjes in het papier, voelen wat er staat. Omdat het op
www.braille.nl ook mogelijk is om bijvoorbeeld een wenskaart in braille te versturen biedt deze site tevens voordelen voor ziende mensen. Zij kunnen hun blinde kennissen nu ook verrassen met een kaartje of uitnodiging in braille. Hiermee vergroot de site ook de communicatie tussen ziende en blinde mensen.

www.braille.nl
Op www.braille.nl kan iedereen, in drie stappen elk gewenst Word-document versturen. Binnen twee dagen ontvangt de aanvrager de brailleprints op het opgegeven adres. Door middel van sponsoring zijn er voor particulieren geen print- en portokosten verbonden aan deze service van Proson, onderdeel van Bartiméus Sonneheerdt. Op de site is het wel mogelijk om een gift over te maken om het werk voor blinden en slechtzienden in Nederland te steunen.

Vanaf 24 april is www.braille.nl klaar voor gebruik en wordt hier landelijk bekendheid aan gegeven door middel van een radiocampagne.