Groen!

Brussel, 25 april

Groen! - parlementsleden bouwen windturbinepark voor Electrabel Kernenergie is een doodlopend straatje, hernieuwbare energie heeft de toekomst

De Groen!-parlementsleden hebben vandaag 50 windturbines geplant voor de hoofdzetel van Suez/Electrabel in Brussel. Aan de vooravond van de 20ste verjaardag van de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl roept Groen! de energiemultinational op af te zien van een geplande investering van 100.000.000 euro in de kerncentrale van Doel. Groen! vraagt tegelijkertijd de Vlaamse regering actief gebieden af te bakenen waar windturbines kunnen worden ingeplant; als alternatief voor kernenergie. De regering beweert alles te doen om duurzame energiebronnen te bevorderen. In de praktijk worden investeerders constant ontmoedigd, meent Eloi Glorieux (Groen!).

Doel bewust stoppen

Het is onaanvaardbaar dat Electrabel 100 miljoen euro gaat verspillen door de stoomgeneratoren van de kernreactor Doel-1 te vervangen. Met datzelfde geld zouden 50 moderne windturbines van elk 2 Megawatt kunnen gebouwd worden, genoeg om ruim 60.000 gezinnen van groene stroom te voorzien, verduidelijkt Groen!-parlementslid Eloi Glorieux.

Glorieux verwijst naar de onveiligheid van kernenergie. Dagelijks vinden in nucleaire installaties in de wereld kleine en grotere ongevallen plaats. Ondanks de ontegensprekelijk grotere veiligheidscultuur en betere kwaliteit van onze Westerse technologie, valt een ernstige kernramp ook bij ons niet uit te sluiten. Gezien de grote bevolkingsdichtheid zal een ongeval in de kerncentrale van Doel, waarbij maar een fractie van de radioactiviteit van in Tsjernobyl zou vrijkomen, zowel op economisch als op ecologisch vlak dramatisch zijn.

Intussen is het Internationaal Panel van Klimaatdeskundigen van de VN (IPCC) het er over eens dat kernenergie geen aanvaardbaar middel is om het broeikasprobleem aan te pakken. Kernenergie is geen deel van de oplossing, maar een deel van het probleem, concludeert Glorieux. Groen! roept dan ook op resoluut te kiezen voor duurzame energie. De Vlaamse regering moet nu maar eens duidelijk kiezen voor duurzame energie.

Een verantwoordelijke overheid moet erkennen dat er grenzen zijn aan het ecologische draagvlak en moet ook het welzijn van onze volgende generaties veilig stellen. Dit kan enkel door op een andere wijze om te gaan met energie: geen energie te verspillen en gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en schonere energietechnologie met een hoog rendement.

Maar, zo meent Glorieux, deze Vlaamse regering belijdt duurzame energie wel met de mond maar niet in daden. Glorieux verwijst naar de vergunningsaanvragen voor windturbines. Deze Vlaamse regering keurt de helft van alle aanvragen om windturbines te plaatsen boudweg af! De regering beweert dat ze alles in het werk stelt om de invoering van duurzame energiebronnen te bevorderen, maar in werkelijkheid worden investeerders constant ontmoedigd, meent Eloi Glorieux (Groen!).

Aan de vooravond van de 20ste verjaardag van de allergrootste industriële ramp aller tijden, roept Groen! de verschillende overheden op om actief gebieden af te bakenen waar windturbines kunnen worden ingeplant. Want: in tegenstelling tot kerncentrales vormen windturbines wél een deel van de oplossing.