Ingezonden persbericht


25 april 2006

Topsporters geven eerste clinics voor rookvrije sportkantines

Vandaag zijn de eerste winnaars bekend gemaakt van de Clean Club Clinics. Vier sportverenigingen winnen een volledig verzorgde clinic van bekende sporters, zoals Richard Witschge en Arnold Vanderlyde. NiQuitin, initiatiefnemer van de Clinics, maakt later dit jaar nog eens acht verenigingen bekend die een gratis clinic krijgen van hun favoriete sporter.

Topsporters steunen de Clean Club Clinics
Bekende sporters ondersteunen de Clean Club Clinics. Tennisster Kristie Boogert, dressuurruiter Imke Schellekens-Bartels en voetballers Richard Witschge en Marc van Hintum en de oud-bokser Arnold Vanderlyde geven allen binnenkort een coaching clinic aan één van de winnende verenigingen. Olympische hockeyster Fatima Moreira de Melo heeft haar medewerking ook toegezegd. Zij onderstreept nog eens het belang van een gezonde sportomgeving: 'Het is zonde als je na een lekkere wedstrijd moet bijkomen in een vieze rokerige kantine. De Clean Club Clinics maken het voor verenigingen leuker om hier iets aan te doen.'

Rokerige omgeving past niet bij gezonde bezigheid
Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, vindt dat het een prima initiatief is. 'Het is een goede zaak dat sportkantines rookvrij worden. Leden komen na het sporten hun clubhuis binnen en een rokerige omgeving past niet bij een gezonde bezigheid. Ik ben er dan ook een warm voorstander van dat verenigingen worden gestimuleerd hun verenigingsgebouw rookvrij te maken. De Clean Club Clinics zijn een positieve manier om verenigingen tot daadwerkelijke actie aan te zetten', aldus Henk Kesler. De KNVB geeft inmiddels zelf het goede voorbeeld. Sinds kort is het bondsbureau in Zeist geheel rookvrij.

NiQuitin maakt winnaars clinics bekend
Vanaf de start van de Clean Club Clinics, in februari 2006, hebben 37 sportverenigingen zich bij NiQuitin aangemeld. Zij proberen allen, met de medewerking van de leden, hun kantine rookvrij te maken of te houden. Half april heeft een onafhankelijke derde partij de eerste loting voltrokken. Een aantal deelnemende verenigingen is er nu al in geslaagd om de kantine rookvrij te maken. Deze rookvrije clubs maakten allen kans op de eerste vier clinics. De uiteindelijke winnaars zijn: Tennisvereniging WOC uit Overveen, Stal Petra van Esch uit Gemonde, Voetbal vereniging Ruinen uit Ruinen en de Sport en Balletstudio de Vos uit Haaksbergen.

Waarom deze actie?
Nederland telt op dit moment 4,6 miljoen rokers. Dit is 28 procent van de bevolking. (cijfers TNS Nipo). Momenteel geldt alleen een rookverbod bij overheidsinstellingen en door de overheid gesubsidieerde inrichtingen voor de binnensport. Niet-gesubsidieerde (commerciële) sportinrichtingen en instellingen voor de buitensport hoeven niet rookvrij te zijn. De overheid vindt dit onderscheid ongewenst en streeft naar het rookvrij maken van de gehele sportsector. Vanuit de brancheorganisaties is, vooral door NOC*NSF, aangedrongen op het benutten van de mogelijkheid van zelfregulering voordat aanpassingen van de regelgeving plaatsvindt. Hoofddoel hierbij is het komen tot een rookvrije sportsector vanuit de gedachte dat roken en sport niet samengaan.

In Nederland proberen de meeste rokers nog steeds op de meest moeilijke manier te stoppen met roken, namelijk zonder hulpmiddel. Uit de sportwereld blijkt dat het heel normaal en effectief is om je te laten begeleiden door een coach om je doel te bereiken. Dit geldt ook voor stoppen met roken. Het gebruik van een hulpmiddel verdubbelt de kans op een succesvolle stoppoging. Zo is NiQuitin jouw coach om rustig en gecontroleerd te stoppen met roken.

---Einde bericht--

Meer informatie over de Clean Club Clinics vindt u op: www.cleanclubclinics.com

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Edelman NiQuitin Jan willem te Gussinklo Ohmann Tom Lebrechthausen Tel: 023-5542030 Tel: 030-69381000 E: janwillem.tegussinklo@edelman.com E: tom.t.lebrechthausen@gsk.com