Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LKvV en ISO pleiten voor betere regeling voor nevenactiviteiten

"Voorstellen Rutte beperken carrièremogelijkheden student"

Utrecht, 25 april 2006 - De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), het overkoepelende orgaan van studentenverenigingen in Nederland, en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), vrezen dat de actieve verenigingsstudent zal verdwijnen wanneer de leerrechten in de huidige vorm worden doorgevoerd. Francien Eppens, voorzitter LKvV: "Wanneer het vervullen van een bestuursfunctie ten koste gaat van een jaar leerrechten wordt een brede ontwikkeling van de student allesbehalve gestimuleerd."

Met de invoering van de leerrechten krijgt iedere student de mogelijkheid om iets langer over zijn studie te doen dan het aantal collegejaren dat er voor de studie staat. De student krijgt één jaar 'uitloopleerrecht' voor de bachelorfase en één jaar 'uitloopleerrecht' voor de masterfase. Nadat een student al zijn leerrechten heeft verspeeld, mag de instelling zelf de hoogte van het collegegeld voor deze studenten bepalen. Volgens de laatste berichten kan dit bedrag oplopen tot meer dan 10.000 euro per jaar.

De LKvV en het ISO pleiten ervoor de leerrechten niet te koppelen aan de fase waarin een student studeert. Eppens: "Studenten die lid worden bij een vereniging zijn in hun bachelorperiode vaak het meest actief in nevenactiviteiten. In die fase hebben studenten dus mogelijk meer tijd en leerrechten nodig, terwijl ze in de masterfase vaak minder vertraging oplopen." De LKvV sluit zich dan ook aan bij het voorstel van het ISO om de student zelf te laten bepalen wanneer hij van de uitlooprechten gebruik maakt.

De LKvV en het ISO pleiten bovendien voor het niet inzetten van een leerrecht bij het vervullen van een fulltime bestuursfunctie. Eppens: "Wanneer studenten zich een jaar fulltime inzetten voor een bestuur van één van onze lidverenigingen zijn ze financieel afhankelijk van de onderwijsinstelling, waarvan ze een beurs ontvangen. Om die beurs te ontvangen, dien je ingeschreven te staan bij de onderwijsinstelling. En ingeschreven staan betekent het inzetten van leerrechten. Tijdens je bestuursjaar geef je dus een leerrecht uit, terwijl je geen gebruik maakt van de faciliteiten van de onderwijsinstelling. Dat is onzinnig."

Uit het onderzoek 'Brug tussen student en bedrijfsleven', dat de LKvV vorig jaar uitvoerde, kwam duidelijk naar voren dat bedrijven nog steeds veel waarde hechten aan nevenactiviteiten. Het onderzoek wees tevens uit dat steeds minder studenten aan deze vraag kunnen voldoen. Door de invoering van de leerrechten wordt het vervullen van een bestuursfunctie of het doen van commissiewerk nog moeilijker. Eppens: " Het wordt studenten vrijwel onmogelijk gemaakt om zich via nevenactiviteiten te ontwikkelen, terwijl het bedrijfsleven juist naar deze ontwikkeling op zoek is." De LKvV en het ISO vrezen dan ook dat de voorgestelde plannen een negatieve invloed zullen hebben op de keuze voor ontplooiende activiteiten en dus de carrièreperspectieven van studenten.

Over de Landelijke Kamer van Verenigingen
De Landelijke Kamer van Verenigingen, gevestigd in Utrecht, is het overkoepelde orgaan van studentenverenigingen in Nederland en vertegenwoordigt ongeveer 40.000 studenten.

Over het ISO
Het ISO is de grootste landelijke studentenorganisatie en behartigt de belangen van studenten uit het hoger onderwijs. Bij het ISO zijn 24 lidorganisaties en 5 convenantpartners aangesloten, die samen 200.000 studenten vertegenwoordigen.

Noot voor de redactie,