Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-203       |
|                                            |Arnhem|25 april 2006  |
|                                            |,     |               |
UITBREIDINGSRUIMTE VOOR RECREATIE OP DE VELUWE

Om recreatieondernemers op de Veluwe ook de komende jaren groeiruimte te kunnen geven, heeft de provincie een concreet Plan van Aanpak opgesteld. Dit najaar komt er weer nieuwe groeiruimte beschikbaar als er ook weer verdere krimp wordt gerealiseerd. Voor de financiering van krimpaankopen is in de periode 2007 tot en met 2010 een bijdrage van de provincie van E 7,75 miljoen nodig. Gedeputeerde Staten leggen het Plan van Aanpak voor de groei op 24 mei voor aan Provinciale Staten. PS wordt gevraagd in te stemmen met het besteden van de 7,75 miljoen euro uit het Meerjarig Investeringsfonds Gelderland (MIG) ten behoeve van verdere krimp en groei van recreatiebedrijven op de Veluwe. Daarmee krijgen de recreatiesector en natuur een belangrijke kwaliteitsimpuls.

Op de Veluwe worden 13 recreatieclusters onderscheiden waarbinnen de groei van recreatiebedrijven moet plaatsvinden. De clusters bestaan uit 5 tot 25 bedrijven en liggen voor het overgrote deel aan de randen van het Centraal Veluws Natuurgebied. Voor de clusters zijn of worden ontwikkelingsvisies opgesteld waarin wordt beschreven waar wel en niet uitgebreid kan worden. Ook worden streefbeelden opgenomen voor de richting waarin toerisme en recreatie zich kunnen ontwikkelen. Dat heeft te maken met het feit dat de provincie binnen de schaarse groeiruimte zo veel mogelijk kwaliteit wil. Het Plan van Aanpak voor de groei maakt duidelijk dat er daadwerkelijk perspectieven voor ontwikkeling zijn en dat er uitbreidingsruimte komt.

Het Plan van Aanpak geeft de vervolgacties en stappen aan die nodig zijn om uitbreiding van recreatiebedrijven daadwerkelijk van de grond te krijgen. Als eerste en belangrijkste wordt de Streekplanuitwerking Groei en Krimp genoemd. Daarin komen alle spelregels voor de uitvoering van de groei te staan, zoals de inhoudelijke eisen waaraan de clustervisies moeten voldoen en hoe met de Vogel- en Habitatrichtlijn moet worden omgegaan. Daarnaast zijn de door de gemeenten vastgestelde ontwikkelingsvisies voor de groeiclusters belangrijk. Als derde punt wordt de instelling van een onafhankelijke adviescommissie 'recreatie en toerisme Veluwe' genoemd.

Uitvoeringsfase
De daadwerkelijke uitvoeringsfase gaat van start met het uitschrijven van een groeitender op basis waarvan de recreatiebedrijven in de groeiclusters (waarvoor een clustervisie is vastgesteld) uitgenodigd worden om uitbreidingsplannen in te dienen. Groeitenders kunnen alleen worden uitgeschreven wanneer er voldoende krimpbuffer is opgebouwd. Met wat er nu is opgebouwd en met dat wat er in de pijplijn zit, is dat voor dit jaar en volgend jaar geen probleem. Deze plannen worden vervolgens getoetst aan de ruimtelijke randvoorwaarden van de clustervisies en de natuureffecten worden vergeleken met de op datzelfde moment voorliggende krimpplannen. Vervolgens wordt de toeristisch-recreatieve kwaliteit van de uitbreidingsplannen getoetst door de onafhankelijke adviescommissie. Wanneer er sprake is van schaarse groeiruimte, speelt het advies van deze commissie een belangrijke rol bij de verdeling van de groeihectaren. Kwalitatief betere plannen worden het eerst gehonoreerd. Daarna volgt de bestemmingsplanprocedure die gemiddeld zo'n drie jaar zal duren.

Gelderland zal gemeenten en ondernemers bij de planontwikkeling actief ondersteunen om tot goede en kwalitatief sterke uitbreidingsplannen te komen.



Provincie Gelderland