Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 25 april 2006                                |


1. Statenvragen huurbeleid en dorpen
De positie van de huurder met een laag inkomen, ook in de dorpen, heeft de aandacht van Gedeputeerde Staten. De plannen voor de liberalisatie van de huren zijn gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woningen. Die ligt in de dorpen hoger dan in de steden. Daardoor vallen in de dorpen relatief veel huurwoningen onder de liberalisatie. GS vinden dat er ook op lokaal niveau meer aandacht nodig is voor het wonen van mensen met een laag inkomen.In het huidige bestuursakkoord is aangegeven dat er zorg moet zijn voor de positie van ouderen en starters op de woningmarkt. Dat antwoorden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer H.C.A.M. van Oord (CDA).

2. Golfbaan Teteringen
De procedure rond de aanleg van een golfbaan bij Teteringen( gemeente Breda) wordt opnieuw gestart. Het college legt de vraag of er een verklaring van geen bezwaar kan worden gegeven voor aan de Provinciale Planologische Commissie en de statencommissie voor Ruimte en Milieu. Dat is nodig geworden nadat de rechtbank van Breda een uitspraak deed over een afwijking van het streekplan. Naar het oordeel van Gedeputeerde Staten is die stap gerechtvaardigd. Door een wijziging van het streekplan maakt een recent aangeplant bos op agrarische grond geen deel meer uit van de beschermde GHS en er hoeven eveneens geen bijzondere omstandigheden meer te worden aangevoerd om een afwijking van het streekplan te rechtvaardigen. Ruim 99% van de golfbaan ligt in agrarisch gebied zodat er geen sprake is van aantasting van natuurwaarden.

3. Woningbouw Brabant
Het verminderen van de woningbouwstagnatie blijft een centraal thema in het provinciaal beleid. De provincie wil blijven bijdragen aan het oplossen van knelpunten en het stimuleren van de woningbouw. Dat staat in de notitie 'Voortgang woningbouw Noord-Brabant: stand van zaken anno 2006', die door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Hieruit blijkt dat de komende jaren de groei van de woningvoorraad tussen de 10.000 en 11.000 woningen per jaar zal moeten liggen. Een dergelijk groeiniveau is sinds 2000 niet meer gehaald, al lijkt de neergaande lijn wel omgebogen. Voor dit jaar wordt een groei verwacht van tussen de 9.500 en 10.000 woningen.

4. Onderzoek prognose bedrijventerreinen
De provincie heeft aan ETIN-adviseurs opdracht gegeven naar aanleiding van de zogenoemde Bedrijfslocatiemonitor (BLM) over de behoefte aan bedrijventerreinen in Nederland, een provinciale doorvertaling te maken. Gedeputeerde Staten hopen op deze manier duidelijk te krijgen hoeveel ruimte er in de periode 2005-2019 en 2020-2039 per stedelijke en landelijke regio's nodig is voor bedrijven.

5. Vragen PvdA over prognose bedrijventerreinen
Het aanbod aan bedrijventerreinen in Brabant wordt door gemeenten geregeld in hun bestemmingsplannen. Het beleid van de provincie bij de goedkeuring van die bestemmingsplannen is gericht op een snelle, efficiente afhandeling van de procedures. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten naar aanleiding van vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer Hofman (PvdA) over bedrijventerreinen naar aanleiding van het rapport van het Centraal Planbureau. Dat rapport stelt dat er veel te ruim geraamd wordt. Daarom laat de provincie nu een onderzoek naar de behoeftenraming uitvoeren. Het college wacht de resultaten van het eigen onderzoek af; deze zullen rond september 2006 worden voorgelegd aan de statencommissies Ruimte en Milieu en EMG.

6. Studiereis
Twee leden van GS hebben deelgenomen aan een studiereis naar Boston (USA). Gedeputeerde Staten wijzigen in verband daarmee de systematiek van de betreffende begrotingspost en informeren de Statencommissie voor Bestuur en Middelen.

7. Concessiemanagement OV
De werkafspraken tussen de BBA en de provincie over het beheer van het OV-contract in 2006 zijn vastgelegd. GS hebben kennisgenomen van de vormgeving op hoofdlijnen van het beheer en de doorontwikkeling van het OV in de periode na 2006. Dit pakt de provincie op samen met de regionale partners.

8. N261, Tilburg-Waalwijk
De procedurele mogelijkheden om de uitvoering van de reconstructie van de N261, Tilburg-Waalwijk eerder te starten zijn beperkt. Dat heeft te maken met de mogelijkheden grond te verwerven en bestemmingsplanprocedures. Ook het beschikbaar krijgen van de financiële middelen is een beperkende factor. Dat zeggen GS in een notitie aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid.

9. Luchtkwaliteitsonderzoek voor omlegging Baarle
De provincie gaat onderzoeken wat de effecten zijn voor de luchtkwaliteit vanwege het verplaatsen van het doorgaande verkeer uit het centrum van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Gedeputeerde Staten hebben daartoe opdracht gegeven aan een extern bureau. Het onderzoek kost E17.800,-

10. Handhavingsprogramma
Voor de provinciale taken bij de handhaving van de Boswet, de Grondwaterwet, de Wet Hygiene en Veiligheid Zweminrichtingen, de Landschapsverordening, de Wet Bodembescherming, de Flora en Faunawet, de Natuurbeschermingswet hebben Gedeputeerde Staten een programma vastgesteld. Dit betreft de preventieve en de repressieve controle. Prioriteit krijgen de veiligheid, volksgezondheid en het voorkomen van rampen.

11. Actualiseren natuurgegevens
De gebieden die behoren tot de Groene Hoofdstructuur van het streekplan worden geïnventariseerd op het voorkomen van wilde planten en dierensoorten. Dat is nodig in verband met het realiseren van doelstellingen van het provinciale natuurbeleid en de juridische vereiste om daarbij te beschikken over gegevens die niet ouder dan 10 jaar zijn.

12. Verslag Rekenkamer
Gedeputeerde Staten hebben een reactie vastgesteld op het verslag van de Zuidelijke Rekenkamer over het jaar 2005. Aan de orde komen de Brabantse Herstructureringsmij Bedrijventerreinen, de verlening van subsidies en onderzoeken naar de doelmatigheid van het bestuur. GS nemen het verslag voor het overige voor kennisgeving aan en zenden het verslag en de reactie naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

13. Landelijke campagne reconstructie
Er komt een landelijke campagne over de reconstructie, de vernieuwing van het landelijk gebied. De provincie Noord-Brabant zal de uitvoering van de campagne coordineren. Verder nemen de provincies Limburg, Gelderland, Overijssel, Utrecht, de Unie van Waterschappen, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij deel. Het doel is om de doelstellingen van het ambitieuze programma bij het landelijke publiek over het voetlicht te brengen.

14. ruimtelijke plannen
Het uitwerkingsplan op grond van artikel 11 Wet ruimtelijke ordening van het bestemmingsplan Gijzenrooi van de gemeente Eindhoven wordt goedgekeurd. Het bestemmingsplan Boeimeer van de gemeente Breda wordt goedgekeurd, de gemeente Heusden krijgt voor het bestemmingsplan Elshout een categorieaanwijzing op grond van artikel 19 Wet ruimtelijke ordening, het bestemmingsplan 2A Schoenmakershoek van de gemeente Etten-Leur wordt goedgekeurd, de verzamellijst van goedgekeurde plannen op grond van artikel 19 Wet ruimtelijke ordening wordt vastgesteld.


---- --