Stichting Wemos

GlaxoSmithKline vóór internationale regelgeving inzake testen medicijn

DEN HAAG, 20060425 -- Directielid GlaxoSmithKline BV, J. Raaijmakers, is voorstander van bindende internationale regelgeving voor het testen van medicijnen op mensen. Deze stelling nam hij in tijdens een door stichting Wemos georganiseerd debat op de Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting op 22 april in Den Haag. De aanwezige PvdA europarlementariër Max van den Berg haakte hier meteen op in. Hij stelde dat farmaceutische bedrijven die zich in ontwikkelingslanden schuldig maken aan onethisch klinisch onderzoek, hiervoor aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden. Hij pleit er daarom voor dat bestaande internationale richtlijnen bindend gemaakt worden.

Nina Tellegen, directeur Wemos: 'De farmaceutische industrie pleit doorgaans voor zelfregulering en is sterk gekant tegen bindende regelgeving. Het standpunt van de heer Raaijmakers van GlaxoSmithKline kan daarom gezien worden als een doorbraak'.

Farmaceutische bedrijven testen steeds vaker nieuwe geneesmiddelen op mensen in ontwikkelingslanden. Zij doen dit voornamelijk omdat de kosten er veel lager en proefpersonen makkelijker te werven zijn. Regelgeving en toezichthoudende organen zijn in deze landen doorgaans zwak. Dit vergroot volgens Wemos de kans op misstanden. De afgelopen jaren is een aantal farmaceutische bedrijven in opspraak geraakt vanwege klinisch onderzoek in ontwikkelingslanden waarbij internationale richtlijnen niet werden gerespecteerd.

Een goed voorbeeld wordt vandaag (25 april) toegelicht in een reportage van Netwerk. Het Eindhovense bedrijf Occam International (onderdeel van Biosensors International) deed in 2004 in Bombay (India) een illegaal klinisch onderzoek. Voor het experiment werd geen toestemming gevraagd bij de ethische commissie. De patiënten wisten niet dat ze deelnamen aan een onderzoek en dachten dat ze een reguliere behandeling kregen.

Als gevolg van zwakke lokale regulering worden bedrijven meestal niet vervolgd. Daarnaast is het ook niet mogelijk om dergelijke bedrijven in Europa aansprakelijk te stellen. Het omzetten van bestaande richtlijnen in bindende regelgeving kan hier verandering in brengen.