Gemeente Ede

nummer 88 / Ede, 25 april 2006

Monumentenvergunning voor bouw CWI

Om de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw voor het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) onder de trouwzaal van het gemeentehuis in Ede mogelijk te maken, heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag 25 april een monumentenvergunning verleend. Het raadhuis is een beeldbepalend pand en voor veranderingen aan de buitenzijde is deze vergunning nodig.

Het raadhuis is destijds ontworpen door architectenbureau Van den Broek & Bakema. Voor het ontwerp van de nieuwbouw onder de trouwzaal is hetzelfde bureau ingehuurd, dat meent respectvol te zijn naar het oeuvre van Van den Broek & Bakema.
Toch heeft de gemeentelijke monumentencommissie een negatief advies uitgebracht over het verlenen van de vergunning. Burgemeester en wethouders hebben echter besloten om in dit geval de maatschappelijke belangen te laten prevaleren boven de bescherming van het beeldbepalende karakter van het raadhuis. Het gemeentebestuur wil namelijk dat alle gemeentelijke diensten op het gebied van werk, sociale zaken, burgerzaken en vergunningen vanaf begin 2007 aan het Raadhuisplein zijn gevestigd. De gemeente verbetert hiermee de dienstverlening aan haar inwoners.

Positief
Bij zijn besluit heeft het college ook meegewogen dat de buurtbewoners positief hebben gereageerd op de nieuwbouwplannen onder de trouwzaal. Ook het feit dat de ingeschakelde architecten afkomstig zijn van het bureau van de oorspronkelijke ontwerper van het raadhuis heeft bij de beslissing meegespeeld.
Het is de bedoeling dat met de bouw van het CWI rond de zomer wordt begonnen. In het bedrijfsverzamelgebouw worden het CWI, uitkeringsinstantie UWV, medewerkers van de gemeente, enkele uitzendorganisaties en een reïntegratiebedrijf gehuisvest. Voor de inwoners ontstaat een goede mix van dienstverlening op het gebied van werk, inkomen, schuldhulpverlening, voorzieningen voor gehandicapten, reïntegratie etc. Deze dienstverlening wordt in de toekomst mogelijk uitgebreid.

---