Gemeente Ede

nummer 090 / Ede, 25 april 2006

Houtzagerij Pluim verdwijnt uit kern Otterlo

Het college van burgemeester en wethouders besloot vandaag om mee te werken aan de verplaatsing van houtzagerij Pluim. Verplaatsing van dit bedrijf betekent een aanzienlijke verbetering van het woon- en leefklimaat in Otterlo. Zeer recent heeft de provincie Gelderland haar medewerking toegezegd. Om de verplaatsing naar de Apeldoornseweg 210 mogelijk te maken, is een partiele herziening van het bestemmingsplan nodig.

De firma Pluim is nu gevestigd in de kern van Otterlo aan de Zandingsweg 2. Het perceeloppervlak bedraagt 4.800 m2, waarvan 700 m2 bebouwd. Het bedrijf is redelijk omsloten door woningbouw. Om te kunnen voldoen aan recente milieunormeringen moet Pluim zodanige aanpassingen aan het bedrijf doen, dat een uitbreiding noodzakelijk is. Die uitbreiding is op de huidige locatie niet mogelijk. Met de verplaatsing neemt het zwaar wegverkeer in de kern Otterlo aanzienlijk af en wordt de geluidsoverlast voor omwonenden beperkt. Tenslotte is het bedrijf gelegen op een landschappelijk waardevolle eng. Het bedrijf wordt verplaatst naar de Apeldoornseweg 210. Deze locatie kent een agrarische bestemming. Met de vestiging van de houtzagerij wordt het agrarisch bedrijf gesaneerd, wat een afname van bebouwing en milieubelasting tot gevolg heeft.
Over het plan is de afgelopen jaren veelvuldig overleg gevoerd met de provincie Gelderland. Recent is de conclusie getrokken dat volgens het Streekplan Gelderland 2005 een verplaatsing van de houtzagerij naar het buitengebied mogelijk is. Uit onderzoek blijkt dat tevens voldaan wordt aan de milieunormeringen. Extra aandacht is er voor de landschappelijke inpassing, zo worden onder andere nadere eisen gesteld aan de maximum hoogte van buitenopslag. In het plan voor de Apeldoornseweg wordt 1.500 m2 bebouwing mogelijk gemaakt. Op dit moment is het plan nog in ontwerpfase. Op korte termijn kunnen belangstellenden het ontwerp inzien bij het infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu in Stadskantoor De Doelen. Het adres is Raadhuisplein 2 in Ede.
Over de invulling van de huidige locatie aan de Zandingsweg 2 is nog geen besluit genomen. Dit wordt meegenomen in de herijking van de Structuurvisie voor Otterlo.

---