Provincie Utrecht

Vier miljoen voor stedelijke vernieuwing Utrecht

25-4-2006 -

De provincie Utrecht investeert in de projecten Talmalaan en Kanaleneiland in de stad Utrecht. Deze bijdrage van vier miljoen versnelt de bouw van extra woningen, zorgt voor een hogere kwaliteit van de openbare ruimte en meer sociale veiligheid. Beide projecten starten op korte termijn en resulteren in een substantieel aantal woningen in het binnenstedelijk gebied.

De provincie Utrecht wil een actieve rol vervullen bij de uitvoering van het Streekplan. Het meerjarenactieprogramma (MAP) is hierbij een van de instrumenten. `Binnenstedelijke woningbouw Utrecht en Amersfoort' is een van de vijf strategische projecten. De provincie stelt hier geld voor ter beschikking dat dient als katalysator om uitvoeringsprocessen op gang te krijgen.

Talmalaan
De Talmalaan is een zichtbare plek in Utrecht. Een aantal jaar geleden zijn hier 150 portiekwoningen gesloopt, hier komen 256 woningen voor terug. Omlegging van de Talmalaan alsmede de komst van extra parkeerplaatsen bij sociale huurwoningen en groenvoorziening zorgen voor extra ruimtelijke kwaliteit. De provinciale investeert 1,3 miljoen euro in dit project.

Kanaleneiland
Kanaleneiland is een typische naoorlogse wijk waaruit steeds meer mensen wegtrekken. Het vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland brengt hier verandering in. Hart van het plan is de sloop van 550 verouderde woningen die plaats maken voor 1.350 nieuwe. Daarnaast is het ROC Utrecht voornemens om onderwijsinstellingen die nu nog verspreid over de stad liggen te bundelen in het centrum van het Kanaleneiland. De provincie draagt 2,7 miljoen euro bij voor de verbetering van deze wijk.

De provincie en gemeente maken meetbare afspraken over welke bedragen voor welke prestaties verstrekt worden. Dit wordt vastgelegd in een prestatieovereenkomst. In mei ondertekenen gedeputeerde Ekkers en wethouder Bosch de overeenkomsten voor beide projecten.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-2583118

Laatst gewijzigd op 25-04-2006. Paginabeheer: Christianne Colaris