Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Kant over bevoorschottingsafspraak tussen huisarts en zorgverzekeraars

Kamerstuk, 25-4-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2678917

25 april 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van het Kamerlid Kant over bevoorschottingsafspraak tussen huisarts en zorgverzekeraars (2050612000).

Vraag 1
Kent u de berichten dat zorgverzekeraars weigeren zich te houden aan de bevoorschottingsafspraak? 1) Hoe rijmt u dit met uw antwoord op eerdere Kamervragen? 2)

Antwoord 1
Ja, die berichten heb ik ook ontvangen.
Zo heeft er onlangs een kort geding plaatsgevonden, dat een huisarts had aangespannen tegen een zorgverzekeraar over het feit dat er geen volledig voorschot verleend werd. De rechter heeft besloten dat de zorgverzekeraar gehouden is aan de landelijk gemaakte afspraken over bevoorschotting, om te voorkomen dat de huisarts in liquiditeitsproblemen komen. Daarnaast heeft de rechter besloten dat de huisarts in de tussentijd zijn declaraties indient bij de zorgverzekeraar(s). Uit de uitspraak van de rechter in het kort geding blijkt wel dat het niet de bedoeling is dat huisartsen erg hoge voorschotten aanvragen bij de zorgverzekeraars. Zo is begin dit jaar, bij het maken van de landelijke afspraken over bevoorschotten, voorgesteld dat de huisarts zijn aan te vragen voorschot baseert op zijn omzet in dezelfde periode van vorig jaar.
Partijen hebben begin maart besloten om een veegploeg in te stellen die problemen in het declaratieverkeer moet signaleren en waar mogelijk op moet lossen. Problemen met betrekking tot bevoorschotting kunnen ook gemeld worden in de veegploeg. Tot nu toe zijn niet of nauwelijks problemen door huisartsen / LHV over bevoorschotting in de veegploeg gemeld. Twee probleemgevallen zijn na tussenkomst van LHV en ZN opgelost. Eén geval heeft geleid tot de hierboven genoemde gerechtelijke procedure.

Vraag 2
Erkent u dat zorgverzekeraars zich niet aan de afspraak houden om onderling te verrekenen?

Antwoord 2
Zoals ik al in eerdere antwoorden op uw vragen heb vermeld verrekenen zorgverzekeraars in het kader van de basisverzekering gedane betalingen onderling. Een aantal zorgverzekeraars heeft echter aangegeven dat betaling niet mogelijk is als verzekerden zich al bij hen hebben uitgeschreven, waardoor zij niet meer in de administratie zijn opgenomen. Indien de huisarts hier financieel nadeel van verwacht, kan hij een voorschot aanvragen bij de preferente zorgverzekeraar.

Vraag 3
Erkent u dat sommige zorgverzekeraars zich niet aan de afspraak houden om huisartsen te bevoorschotten indien zij in financiële problemen dreigen te komen?

Antwoord 3
Zie mijn antwoord op vraag 1.

Vraag 4
Erkent u dat huisartsen hierdoor in de financiële problemen kunnen komen?

Antwoord 4
Partijen hebben juist afspraken gemaakt over bevoorschotting om te voorkomen dat huisartsen in liquiditeitsproblemen komen. De eerder genoemde uitspraak van de rechter in het kort geding, bevestigt nog eens dat zorgverzekeraars en huisartsen zich dienen te houden aan de landelijk gemaakte afspraken.

Vraag 5
Wat gaat u doen opdat zorgverzekeraars zich aan de afspraken gaan houden?

Antwoord 5
Partijen hebben bij het instellen van de veegploeg afgesproken dat huisartsen en zorgverzekeraars eventuele problemen via de branche-organisaties kunnen melden. VWS is ook vertegenwoordigd in de veegploeg. De gemelde problemen worden waar mogelijk binnen een zo kort mogelijke termijn aangepakt. De branche-organisaties zien er hierbij streng op toe dat hun leden de landelijke afspraken volgen. Dit wordt nog eens benadrukt door de uitspraak van de rechtbank Breda die, samen met andere informatie vanuit de veegploeg, breed gecommuniceerd wordt naar alle huisartsen en zorgverzekeraars. Hiermee wordt nog eens duidelijk gemaakt dat de landelijk gemaakte afspraken opgevolgd dienen te worden.

Vraag 6
Wilt u deze vragen voor het algemeen overleg van 27 april a.s. beantwoorden?

Antwoord 6
Ja.

1) Mail aan de SP-fractie:
Huisartsen ervaren multipele problemen met zorgverzekeraars. Declareren geeft enorm veel problemen mede doordat zorgverzekeraars afspraken aan hun laars lappen. Wij hebben na declaratieruns in februari en maart 2006 een declaratiepauze ingelast totdat problematiek opgehelderd is. De verwachting is dat dat niet voor 01072006 het geval zal zijn. Vele Zorgverzekeraars verrekenen niet onderling. Aanvragen tot bevoorschotting worden niet of pas na weken moeizaam na druk van ZN ( zoals in mijn geval) in behandeling genomen. Ik wil u vragen of u een bijdrage zou kunnen leveren tot een versnelling van oplossing der geschetste problematiek. Momenteel geraken wij in financiële problemen.
Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,
Huisarts te Echt
2) Aanhangsel-Handelingen nr. 1261, vergaderjaar 2005-2006.