Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Financiering medische kosten van het eilandgebied Saba

Kamerstuk, 25-4-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2670005

25 april 2006

Bij uw brief van 16 maart 2006 aan mij en aan mijn collega van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties (hierna BVK) heeft u gevoegd de brief van het Bestuurscollege van het eilandgebied Saba van 10 februari 2006 aan de Minister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling van de Nederlandse Antillen, waarin is opgenomen een voorstel tot financiering van medische kosten van het eilandgebied Saba.

Ik kan u mede namens mijn collega van BVK het volgende mededelen. Het bestuurscollege van Saba heeft in haar brief aan de Minister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling op de Antillen gevraagd of genoemde Minister eventueel in overleg met haar collega van Financiën, tijdelijk de medische kosten van het eilandgebied Saba, dan wel de premies van een in de brief beschreven ziektekostenverzekering voor de ingezetenen van Saba kan financieren.

Gezondheidszorg is een autonome aangelegenheid van de Nederlandse Antillen. Het is daarom aan de Landsregering Nederlandse Antillen om de vraag van het Bestuurscollege van Saba te beoordelen en te bezien of de gevraagde middelen gevonden kunnen worden om tijdelijk de medische kosten van het eilandgebied Saba, dan wel de premies voor een ziektekostenverzekering voor de ingezetenen van Saba te financieren. Mijn collega van BVK en ik zien hierin op dit moment geen rol weggelegd voor de Nederlandse regering.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst