Onderwijsraad


P E R S B E R I C H T KENMERK 20060158/837 DATUM 25 april 2006

Raad maakt advies openbaar
ONDERWIJSRAAD VINDT NIEUWE WET
HOGER ONDERWIJS NIET NODIG NASSAULAAN 6 2514 JS DEN HAAG In zijn advies Waardering voor hoger onderwijs beoordeelt de On- TELEFOON 070 310 00 00 derwijsraad de nieuwe wet op het hoger onderwijs (WHOO: Wet op FAX 070 356 14 74 het hoger onderwijs en onderzoek). De raad is kritisch over de wijzi- E-MAIL SECRETARIAAT@ONDERWIJSRAAD.NL gingen die de wet beoogt. Zo vindt de raad het zorgelijk dat de nieu- WEBSITE WWW.ONDERWIJSRAAD.NL we wet de docenten in hogescholen en op universiteiten buiten be- schouwing laat. Het advies is op 2 december 2005 aangeboden aan staatssecretaris Rutte van onderwijs. Vandaag wordt het advies openbaar gemaakt, omdat een beroep op de WOB (Wet openbaarheid van bestuur) is gehonoreerd. *

Met de nieuwe wet beoogt staatssecretaris Rutte van onderwijs een nieuw, stabiel en evenwichtig stelsel voor het hoger onderwijs, dat de randvoor- waarden waarborgt waarbinnen instellingen en professionals hun taken kun- nen waarmaken. De raad is echter van mening dat de wet dit nauwelijks doet. Het miskent dat instellingen tot nu toe een behoorlijke kwaliteit hebben gele- verd, bij toenemende studentenaantallen en teruglopende overheidsfinancie- ring. Verder is er te weinig aandacht voor de docenten. Op een aantal punten is er wel dringend wetgeving nodig, maar daarvoor is geen nieuwe wet nodig. De raad adviseert de staatssecretaris om de simpele weg te kiezen van het aanbrengen van wijzingen in de bestaande WHW (Wet hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek). Dit is mogelijk op onder meer de volgende punten: toegepast onderzoek door de hogescholen, de student als lid van de onderwijsgemeenschap en een geschillenregeling voor studenten.

Te snel, te weinig draagvlak
De Onderwijsraad is positief over de interactieve aanpak die gekozen is bij de voorbereiding van het wetsvoorstel. De raad heeft echter de indruk dat het hoge tempo waarin de wet tot stand is gekomen er mede debet aan is dat het wetsvoorstel onvoldoende doordacht is en het draagvlak ervoor niet stevig is. Aan de basis van regelingen zoals die nu worden beoogd, hoort een breed gedeelde visie op het stelsel van het hoger onderwijs te liggen. Dat is nu niet het geval. De raad deelt de zorgen zoals die bijvoorbeeld door de VSNU (Ver- eniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten) en de Inspectie van het Onderwijs naar voren zijn gebracht.

Werkwijze Onderwijsraad bij beoordeling wetten
Het beoordelen van wetsvoorstellen behoort tot de kerntaken van de Onder- wijsraad. Tot op heden werden deze adviezen vertrouwelijk behandeld tot het moment van indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Onderwijsraad dat er een beroep op de WOB is gedaan én gehonoreerd, waardoor een raadsadvies voordat het wets- voorstel naar de Tweede Kamer gaat openbaar wordt.


* Het beroep op de WOB is ingediend door de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de Nijmeegse staatsrechtsgeleerde prof. mr. C.A.J.M. (Tijn) Kortmann.

KENMERK

Pagina 2