Korps Landelijke Politiediensten

Dode muizen en gele Ferrari bij Ochtendgloren ingenomen

Arnhem/Ede, 25-04-2006 o Vijftien samenwerkende opsporingsorganisaties hebben in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 april 2006 op de rijksweg A12 in de gemeenten Ede en Arnhem de grote verkeerscontrole Ochtendgloren gehouden. In beide richtingen zijn bestuurders gecontroleerd op snelheid, het gebruik van alcohol en andere overtredingen. Een vrachtwagencombinatie met 15.000 muizen, ratten en hamsters, waarvan er 5000 waren overleden, is door de Algemene Inspectie Dienst in beslag genomen. Een 32-jarige Oostenrijker, die met 217 km/uur door de radar vloog leverde zijn gele Ferrari direct in.

Tussen 22.30 en 04.30 uur zijn zoveel mogelijk bestuurders naar de parkeerplaatsen De Schaars en Buunderkamp geleid, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden. Bestuurders die teveel alcohol hadden gedronken ondergingen ter plaatse een ademanalyse.

Een drugshond met begeleider en drugsexperts maakten het mogelijk om verdovende middelen te onderscheppen. Een scanmobiel van de Douane scande bagage op o.a. wapens.

De Koninklijke Marechaussee controleerde o.a. identiteitspapieren op echtheid.

Resultaten

Vijfentachtig bekeuringen voor uiteenlopende zaken zoals niet tonen rij-en kentekenbewijs (51), rijden onder invloed (3), rijden zonder rijbewijs (2), rijden met ver(vals)t rijbewijs (2), rijden zonder APK (5), rijden zonder verzekering (4), een gladde band, ondeugdelijke verlichting (12), identificatieplicht (3), geen losbreekreminrichting (2). Aantal snelheidovertredingen 333. Deze bestuurders krijgen nog bericht thuis.

De Koninklijke Marechaussee ontdekte twee valse rijbewijzen. Eén rijbewijs was vervalst; hiervan is de bezitter aangehouden en ingesloten op het bureau in Arnhem.

Een buitenlander had het rijbewijs, in creditcardformaat, via Internet gekocht. Hij kreeg een schikking van 300 euro en raakte zijn roze papiertje kwijt.

De parketpolitie heeft voor 2500 euro aan openstaande boetes geïnd.

De Douane heeft vier bestuurders bekeurd i.v.m. ontduiking van de BPM en twee bestuurders die op rode diesel reden. Bij een eigenaar van een coffeeshop werd 15.000 euro contant aangetroffen. Dit bedrag is ten behoeve van een nader onderzoek in beslag genomen.

Het Permanent Autoteam trof een omgekatte aanhangwagen en een motorfiets met een onjuist ingeslagen chassisnummer aan.

De Duitse politie trof twee bekende handelaren in verdovende middelen aan en maakte hiervan rapport op.

De politie hield een 28-jarige Nederlander zonder vast woon- en verblijfplaats samen met zijn vriendin aan. Zij reden in een gestolen Toyota.

Resultaten vrachtautos

Inspectie Verkeer en Waterstaat, Voeding en Waren Autoriteit, Politie en Algemene Inspectie Dienst deden de volgende bijzonderheden op bij controle van 45 vrachtautos:

In 15 gevallen was er sprake van overtreding van de arbeidstijdenwet. Drie chauffeurs kregen een rijverbod opgelegd in verband met het onvoldoende genoten rust. In 5 gevallen is er direct een schikking betaald voor in totaal 1830 euro.

Een buitenlandse vrachtauto geladen met 15.000 muizen, ratten, hamsters en vogels, bestemd voor slangenvoer, had onvoldoende ventilatie. Ruim 5000 dieren waren al overleden. Hiervan is proces-verbaal opgemaakt. Tegen de Nederlandse geadresseerde zal ook een onderzoek worden ingesteld.

Een vrachtwagen geladen met brood had een te hoge temperatuur. De temperatuur in de laadruimte bedroeg 17graden terwijl dit maar 8 graden mag zijn. Tegen de vervoerder is proces-verbaal opgemaakt.

De controle Ochtendgloren heeft als doel het alcoholmisbruik en andere overtredingen in het verkeer terug te dringen in het belang van de verkeersveiligheid en het terugdringen van de (midden)criminaliteit op en rond de A12 teneinde de veiligheid van de burgers te waarborgen.

Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 100 personen mee van de regiopolitiekorpsen Gelderland Midden, Noord en Oost Gelderland, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, Permanent Autoteam, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting, Douane, Algemene Inspectiedienst, Koninklijke Marechaussee, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Parketpolitie, Drugsexpertise, Openbaar Ministerie en Autobahnpolizei NRW Dússeldorf.