Gemeente Someren

Protocol Jongeren op straat

Voor jongeren is contact met leeftijdsgenoten belangrijk. Het liefst doen ze dat op niet geplande momenten en plaatsen. Nu het weer beter wordt en het langer licht is, zie je op verschillende plaatsen in Someren de jongeren bij elkaar komen. Dat jongeren elkaar ontmoeten (en niet alleen via de computer) is goed voor hun sociale contacten. Meestal levert dit geen probleem voor de (woon)omgeving op.

Soms leiden de bijeenkomsten van jongeren op straat, speelterrein of in het park wél tot overlast. Lawaai, bedreiging door taalgebruik en gedrag, vandalisme, rommel, drank- en drugsgebruik spelen in dit soort situaties soms een rol.

Werkgroep
De gemeente Someren wil dat deze plekken in Someren minder overlast bezorgen. Daarom is de werkgroep Jongeren op straat opgericht met deelname van:

* de buurtbrigadier van de politie;

* de bijzondere opsporingsambtenaar (BOA);
* de jeugd- en jongerenwerker van Onis welzijnsdiensten; (voormalige STOA)

* de leerplichtambtenaar.

De werkgroep heeft als uitgangspunt dat jongeren wonen in het dorp en in de buurt. Ze mogen er dan ook, net als iedereen, verblijven en zich vermaken. We streven ernaar dat die woonomgeving prettig, leefbaar en veilig is. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in hun buurt.

Wij vinden dat het steeds wegjagen en het eigen stoep schoonvegen door volwassen die overlast ervaren, geen oplossing is. We willen de overlastsituaties zoveel mogelijk oplossen door gesprekken, afspraken, verbetering van contacten en begrip voor elkaar.

De werkgroep bespreekt alle hangplekken en eventueel binnengekomen klachten. Daarna maken zij afspraken hoe om te gaan met bepaalde hangplekken: wie neemt welke actie en wanneer?

Door zo te werken, willen we bereiken dat de hangplekken in de gemeente Someren minder overlast bezorgen en de jongeren hun contacten op straat op een plezierige manier kunnen blijven behouden.

Melden van klachten
Wanneer u overlast van jongeren op straat ervaart, kunt u dit melden bij de politie (0900-8844) of tijdens kantooruren van het gemeentehuis Someren (0493-494888).
De BOA en de politie, werken hierin samen.

Bij gesubsidieerde rechtsbijstand:
Verklaring omtrent inkomen en vermogen (VIV) is vervallen

Burgers die gebruik willen maken van gesubsidieerde rechtsbijstand hebben sinds 1 april 2006 geen verklaring omtrent inkomen en vermogen meer nodig. Dit is het gevolg van een wijziging van de Wet op de rechtsbijstand, die op die datum in werking is getreden.

Hiermee is dus ook een taak voor de gemeente vervallen. De raden voor rechtsbijstand, die de wet uitvoeren, gaan zelf de financiële gegevens van de aanvrager en de eventuele partner langs elektronische weg opvragen bij de Belastingdienst. Deze werkwijze is mogelijk geworden, doordat de inkomens- en vermogentoets sinds dezelfde datum wordt uitgevoerd op basis van het fiscale inkomen en vermogen, zoals dat bij alle andere inkomensafhankelijke regelingen het geval is (zorg, huur en kinderopvang).

Hoe vraagt u de toevoeging van een rechtsbijstandsverlener of een mediator aan?

De rechtsbijstandsverlener of mediator dient namens de aanvrager een verzoek in bij de Raad voor Rechtsbijstand om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand of gesubsidieerde mediation. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het sofi-nummer (in de toekomst burgerservicenummer genaamd) van de aanvrager. De aanvrager zal het eigen sofi-nummer, maar ook dat van de eventuele partner, aan de raad moeten overleggen.

Voordat de financiële gegevens door de raad bij de Belastingdienst worden opgevraagd, worden het sofi-nummer en de persoonsgegevens elektronisch door de raad gecontroleerd bij de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens van de gemeente van inschrijving.

Als u niet staat ingeschreven bij de gemeente, controleert de raad uw persoonsgegevens aan de hand van een kopie van uw paspoort of identiteitsbewijs. Staat u als vreemdeling (nog) niet bij een gemeente ingeschreven, dan worden uw gegevens gecontroleerd bij de Basisvoorziening Vreemdelingen, op basis van uw vreemdelingennummer.

Voor algemene informatie kunt u bellen met de gratis Postbus 51 infolijn: 0800-8051 (op werkdagen van 9.00-21.00 uur) of op de websites www.rvr.org en www.postbus51.nl.