Provincie Utrecht

Provinciesubsidie voor educatief project Tastbare Tijd

25-4-2006 -

Er komt een educatief project op basis van de cultuurhistorische atlas Tastbare Tijd. Gedeputeerde staten zijn vandaag akkoord gegaan met een voorstel om EUR 200.000 ter beschikking te stellen. Het samenwerkingsverband van Erfgoedhuis-Landschapsbeheer Utrecht gaat in drie schooljaren 2006/7- 2008/9 leerlingen in de provincie Utrecht laten kennis maken en ervaring laten op doen met cultuurhistorie van hun directe leefomgeving. Tijdens de begrotingsbehandeling 2006 hebben provinciale staten per nmotie hiertoe het initiatief genomen.

Koppeling cultuurhistorie en onderwijs

In 2005 heeft de provincie de cultuurhistorische atlas Tastbare Tijd uitgegeven. De provincie vindt het van belang om de cultuurgeschiedenis over te dragen aan toekomstige generaties. De atlas biedt de mogelijkheid om jong en oud kennis te laten maken met de rijke lokale, regionale en provinciale cultuurhistorie. Door de atlas te koppelen aan aardrijkskunde, biologie en geschiedenis lessen, praktisch buitenwerk en aan de rol van cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening worden leerlingen uit het voortgezet onderwijs actief betrokken bij de historisch-landschappelijke variatie in de provincie Utrecht en de plaatsen waar voor de leerlingen de tijd tastbaar is.

Uitwerking projecten
Er zijn twee projecten ontwikkeld. Het eerste project is voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In dit project worden leerlingen door middel van een digitale middelen, waaronder een spel bewust gemaakt van hun eigen cultuurhistorische leefomgeving. Het digitale spel wordt gecombineerd met praktisch buitenwerk wat aansluit bij het historische kader van het element waaraan gewerkt is. Voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is een digitale leeromgeving beschikbaar waarin de leerlingen de opdracht krijgen om een toekomstvisie over een lokale case te ontwikkelen. Beide projecten sluiten aan bij de doelen in het voortgezet onderwijs en geven de mogelijkheid om vakoverstijgend te werken.

Informatie: Chawa Lisser, (030) 258 2779 of
chawa.lisser@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Chawa Lisser, telefoon 030 258 2779

Laatst gewijzigd op 25-04-2006. Paginabeheer: Chawa Lisser