Inspectie Verkeer en Waterstaat


25 april 2006: Vijftigduizend euro boete voor onveilig transport gevaarlijke stoffen

Het onveilig verschepen van gevaarlijke stoffen leidt tot zware sancties. Dat ondervond de kapitein van een Cypriotisch schip op donderdag 20 april 2006. Bij een controle van het schip door de Inspectie Verkeer en Waterstaat in de haven van Rotterdam bleken onder meer de gevaaraanduiding op de containers en de informatie over de gevaarlijke stoffen aan boord niet in orde.

Het schip vervoerde ongeveer 2000 containers. Etiketten op deze containers moeten de inhoud en risico's van de stoffen aangeven, zodat hulpverleners bij eventuele calamiteiten adequaat kunnen optreden. De inspectie trof tijdens een routinecontrole op het schip containers zonder of met de verkeerde etiketten aan en gaf opdracht het lossen te staken. De positie van de containers op het schip en de indeling van de stoffen in gevarenklassen waren niet in de ladingsdocumenten terug te vinden. De inspectie stelde vast dat de kapitein, die verantwoordelijk is voor de lading aan boord, de vereiste controle op gevaarlijke stoffen aan boord niet uitgevoerd had.

De inspectie gelastte het schip in de haven te blijven, totdat de onveilige situatie opgelost was. In samenwerking met het Openbaar Ministerie werd een boete van EUR50.000,- opgelegd.

25-4-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement | Enquête