ROC Friese Poort


Particulier digitaal rechercheur | 25-04-2006

In onze samenleving krijgen we steeds vaker te maken met digitale criminaliteit. Overheid en bedrijfsleven zijn continue op zoek naar methoden om deze vorm van criminaliteit op te lossen dan wel te voorkomen. ROC Friese Poort start in het nieuwe schooljaar een opleiding die inspeelt op deze ontwikkeling: Particulier Digitaal Rechercheur.

Een Particulier Digitaal Rechercheur (PDR) verricht digitaal onderzoek. Vaak gebeurt dit in opdracht van een financiële afdeling, de bedrijfsbeveiliging , de directie of de Raad van Bestuur van een bedrijf wanneer die vermoeden dat er sprake is van strafbare digitale handelingen. Het is de taak van de PDR om in het onderzoek de digitale sporen op een passende (proportionaliteit) en rechtmatige wijze (in verband met bewijslast) te achterhalen, vast te leggen en met elkaar in verband te brengen.

Deze vierjarige niveau 4 opleiding bestaat uit onderdelen die met name gericht zijn op kennis en vaardigheden op de terreinen van ICT, Juridisch zaken en Ethiek. Daarnaast worden leerlingen die aan deze opleiding beginnen ook in de gelegenheid gesteld het certificaat Particulier Onderzoeker via de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB) te behalen.

Samenwerkingsverband met andere ROCs
ROC Friese Poort heeft deze landelijke opleiding samen met zes andere ROCs ontwikkelt. Zij werken daarbij samen met bedrijven uit de branche en Kenniscentrum Ecabo treedt op als adviseur. Er is gekozen voor landelijke spreiding van deze nieuwe opleiding zodat er voldoende werkgelegenheid is voor de aankomend PDR. De branche geeft aan dat er jaarlijks ongeveer 400 arbeidsplaatsen zijn voor PDR-ers op MBO- niveau. ROC Friese Poort stuurt op een kwalitatief goede opleiding, die goed aansluit bij de vragen van de branche, zodat er reële banenkansen zijn voor de deelnemers. Dat betekent ook dat, ondanks de grote belangstelling die er landelijk getoond wordt voor dit soort opleidingen, er vanwege de nu nog beperkte aantal arbeidsplaatsen er een beperkt aantal studenten opgeleid zullen gaan worden.