Gemeente Thorn


27 april 2006

OPENBARE BEKENDMAKING
INSPRAAK PROCEDUREREGELING PLANSCHADEVERGOEDING 2006 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN THORN
maken, gelet op het bepaalde in de Inspraakverordening, bekend dat vanaf 28 april 2006, gedurende vier weken, op de openingstijden van het gemeentehuis, voor eenieder ter inzage ligt in het gemeentehuis aan de Wijngaard 8 te Thorn, het ontwerp van de "Procedureregeling planschadevergoeding 2006".

Op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) heeft een belanghebbende de mogelijkheid om van de gemeente een vergoeding te krijgen voor de schade die hij ondervindt als gevolg van een bestemmingsplan of een daarmee gelijk te stellen planologische maatregel, bijvoorbeeld een vrijstelling als bedoeld in de artikelen 17 en 19 WRO, die redelijkerwijs niet voor zijn rekening dient te komen. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de WRO geven voorschriften over de wijze waarop een vergoeding, als bedoeld in artikel 49 WRO, in de praktijk planschade genoemd, moet worden aangevraagd en hoe een aanvraag door het college moet worden behandeld.
Burgemeester en wethouders hebben de mogelijkheid een regeling vast te stellen met aanvullende procedureregels voor die gevallen waarin om toepassing van artikel 49 WRO wordt gevraagd. Van deze mogelijkheid wordt hier gebruikgemaakt. De procedureregeling sluit aan bij de Wijzigingswet planschade, Wet van 7 juni 2005, Staatsblad 305, die voorziet in verbetering van de planschadewetgeving door wijziging van artikel 49 WRO en invoering van een nieuw artikel 49a. In het voetspoor van de wijzigingswet bevat de gemeentelijke procedureregeling met name de volgende nieuwe elementen: § het college en niet meer de raad is het bevoegd gezag voor het afdoen van aanvragen om vergoeding van planschade; § de aanvrager wordt niet-ontvankelijk verklaard als het drempelbedrag niet bijtijds is voldaan;
§ de initiatiefnemer van de planwijziging, met wie de gemeente in een verhaalscontract heeft afgesproken dat hij de planschadekosten voor zijn rekening neemt, krijgt in de procedureregeling een positie als derde-belanghebbende; hij krijgt gelegenheid tot inspraak voorafgaand aan de beslissing op de aanvraag.

Over de strekking en de inhoud van voornoemd ontwerp wordt gedurende de termijn van terinzagelegging de mogelijkheid tot inspraak geboden aan ingezetenen en belanghebbenden. Degenen die van deze mogelijkheid gebruik willen maken, kunnen gedurende de termijn van de terinzagelegging hun schriftelijke reactie kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders van Thorn, Postbus 3590, 6017 ZH Thorn.

Ter afronding van de inspraakprocedure zal het college een eindverslag opmaken, inhoudende een overzicht van de gevolgde inspraakprocedure, een weergave van de meningen die tijdens de inspraakprocedure naar voren zijn gebracht, het standpunt van het college daaromtrent en eventuele consequenties voor de verordening.

Thorn, 27 april 2006
Burgemeester en wethouders van Thorn,
De secretaris, De burgemeester,
Mr. M.W.A. Lenders Mr.dr. A.H.A. Lutters.

VIERING KONINGINNEDAG THORN ZATERDAG 29 APRIL 2006 Onderstaand het programma voor Koninginnedag op zaterdag 29 april a.s.:
09.30 u. H. Mis ter ere van de Koningin.
10.30 u. Ontvangst in het gemeentehuis van de gedecoreerden, deputaties van
verenigingen en persoonlijk genodigden.
Het Vrouwenkoor Thorensis verzorgt de muzikale omlijsting. 11.25 u. Fietsendefilé en uitreiking prijzen voor de mooist versierde fiets.
11.30 u. Defilé en muzikaal optreden Wijngaard: 11.30 uur Koninklijke Harmonie van Thorn
11.45 uur Schutterij St. Ansfried
12.00 uur Schutterij St. Michaël
12.15 uur Harmonie St. Michaël van Thorn
12.40 u De Harmonie St.-Michaël begeleidt de kinderen van de Wijngaard naar de
Schoolstraat waar de Meiboom in wordt geplaatst. 13.00 u. Plaatsing Meiboom door de buurtvereniging Den Hemel in het plantsoen
aan de Schoolstraat.
14.00-20.30 u. Door het Oranjecomité Thorn georganiseerde activiteiten voor jong en oud
op de Wijngaard.

VERKEERSMAATREGEL KONINGINNEDAG
In verband met de viering van Koninginnedag op zaterdag 29 april 2006 heeft het college besloten de Wijngaard de gehele dag voor alle verkeer, met uitzondering van voetgangers, af te sluiten middels de plaatsing van dranghekken voorzien en het bord C01.