Stichting Wakker Dier

Diervriendelijke varkensboerin weggepest in bio-industrie enclave Persbericht - 25 april 2006

Gemeente staat uitbreidingen met duizenden varkens toe maar grijpt in bij 40

Doetichem, 25 april 2006; Diana Saaman stopt met haar diervriendelijke varkensboerderij `Frank en Frij' in het Gelderse Wehl. Aanleiding is een plotselinge pesterijcampagne van de gemeente Doetichem die Saaman onmogelijke regels oplegt. Zo eist de gemeente, op dreiging van vergunningsintrekking, plotseling dat Saaman een duur SKAL-certificaat (keurmerk voor biologisch vlees) koopt. Aanleiding voor de pesterij lijkt te zijn het bezwaar dat Saaman heeft gemaakt tegen een uitbeiding van een belendend bio-industriebedrijf. Saaman staat daarmee kennelijk economische belangen van de gemeente in de weg en gaat ervan uit dat de gemeente daarom alles doet om haar weg te krijgen.
Saaman is door Wakker Dier in 2003 gehuldigd als meest diervriendelijke varkensboerin. Zij werkt met hogere dierenwelzijnsnormen dan bepaald door SKAL. Zo weigert ze haar biggen onverdoofd te castreren. Jaarlijks worden er in ons land zeven miljoen biggen onverdoofd gecastreerd. De laatste varkens van Diana Saaman zullen op 26 april naar de slachterij worden gebracht.

Diana Saaman startte in 2001 uit protest tegen de bio-industrie met een kleinschalig en diervriendelijk varkensbedrijf in Wehl, (gemeente Doetichem). In 2003 werd ze gehuldigd door Stichting Wakker Dier als diervriendelijkste varkensboerin. In de gemeente Doetichem met meer dan 87.000 varkens in bio-industriestallen was ze met haar biologische bedrijf van 40 varkens vanaf het begin een vreemde eend in de bijt. Ze schuwde ook niet om haar afkeer tegen de bio-industrie te laten blijken. Zo nam ze zitting in een landelijke castratiewerkgroep, onder leiding van het landbouwministerie, om ook via de politiek actie tegen de onverdoofde castratie van biggen te voeren.

Plotselinge controles
Nadat ze een paar maanden geleden bezwaar had aangetekend tegen een uitbreidingsvergunning die de gemeente aan het megavarkensbedrijf naast haar wilde verstrekken, kreeg ze na `tips uit de buurt' diverse bezoeken van gemeente, politie en AID die haar bedrijf omspitte op zoek naar eventuele onrechtmatigheden. Jurist mr. Wösten die de zaak voor Wakker Dier bekeek: `De gemeente kon bijkbaar niets vinden en eiste dan maar dat ze een (biologisch) certificaat moest hebben dat Saaman veel geld zou kosten. De gemeente is hiertoe helemaal niet bevoegd. Blijkbaar zochten ze een stok om mee te slaan en resulteerde dit in een ongekend staaltje van machtsmisbruik. Zo 'assertief' in de wetshandhaving in de agrarische sector heb ik nooit eerder een gemeente meegemaakt.'. De werkwijze van de gemeente was de druppel in een langere lijst van regels welke bedoeld zijn voor de bio-industrie maar kleinschalige diervriendelijke bedrijven het werken zeer moeilijk maken. Saaman: `Ik zal het erg missen dat steeds meer ouders met kinderen op zaterdag even langskwamen om te zien hoe de varkens in de modder of het stro genoten. Vele kinderen uit de buurt zagen op mijn bedrijf voor het eerst een varken in levende lijve. Nu ik stop zijn in deze buurt definitief alle varkens achter de muren van de bio-industrie verdwenen. Marianne Thieme van Stichting Wakker Dier: `Terwijl de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat de bio-industrie verdwijnt en er meer diervriendelijke bedrijven komen, lijkt de gemeente Doetichem hard haar best te doen voor het omgekeerde.'

Te weinig varkens naar de slacht Nadat de gemeente in 2004 bij een vergunningcontrole nog had geconstateerd dat het bedrijf van Saaman aan alle regels voldeed, werd ze in februari van dit jaar nogmaals gecontroleerd vanwege `tips uit de omgeving' over haar bedrijf. De gemeente eist ineens dat Saaman een officieel Skal-certificaat voor biologische productie moet overleggen omdat anders haar vergunning zou worden ingetrokken. Voor een dergelijk certificaat gelden de strengste dierenwelzijnseisen maar hieraan voldeed ze al aantoonbaar ruimschoots. Deelname had ze juist opgezegd omdat het veel geld kost en ze die niet nodig heeft. De gemeente had immers in een vergunningprocedure in 2002 al aangegeven dat ongeacht of ze biologisch is, op haar bedrijf voldoende ammoniakrechten zijn om enkele tientallen varkens te houden. De gemeente handelt dan ook volgens juristen van Wakker Dier in strijd met de wet. Al langer hikte Saaman aan tegen regeltjes die haar diervriendelijke bedrijfsvoering bemoeilijkte. Zo moest ze evenveel bloed tappen voor bloedonderzoek in het kader van de ziekte van Aujeszky als grote bio-industrieboeren. Terwijl de industrieboeren in de slachterij bloed aftappen, moet Saaman dit bij levende varkens doen omdat ze onvoldoende varkens naar de slachterij bracht volgens deze regels. Dit leverde veel stress op en koste onnodig veel geld. Saaman: `Als ik zie hoe de megabedrijven in mijn omgeving varkens op grote schaal een erbarmelijk leven geven en het milieu verzieken, en de gemeente geeft hen doodleuk uitbreidingsvergunningen maar komt met meerdere politieagenten mijn kleine bedrijfje binnen vallen, dan knapt er iets na alles wat ik al jaren over me heen krijg.'