Gemeente Amsterdam



Brief over huwelijk paren gelijk geslacht aan besturen hoofdsteden Europese landen

25 april 2006
-
Stadsdeel Centrum
Stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft samen met de burgemeester van Amsterdam, de heer J. Cohen, een brief gestuurd aan de besturen van hoofdsteden van Europese landen waar de homo-emancipatie onder druk staat en het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht nog niet is ingevoerd.

Omarmd In de brief worden de bestuurders opgeroepen om alsnog het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in te voeren. Daarnaast spreken beide ondertekenaars ook hun grote zorg uit over de teruglopende toleratie ten aanzien van homoseksuelen en lesbiennes, zoals het niet verlenen van toestemming voor gay demonstraties en dringen zij er op aan om artikel 2 van de Universele Rechten van de Mens na te leven.

De brief is zowel verzonden naar de burgemeesters van Tallin, Riga, Vilnius, Warschau, Praag, Wenen, Lissabon en Dublin als de EU commissaris van Justitie, de heer Frattinni.

Huwelijk voor paren van gelijk geslacht

Op 1 april jl. was het 5 jaar geleden dat in het Amsterdamse stadhuis vier paren van hetzelfde geslacht in de echt werden verbonden. Hiermee was Nederland het eerste land dat het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht.

Het uitgangspunt voor gelijke behandeling is hierbij doorslaggevend geweest. Een huwelijk heeft voor veel mensen een bijzondere waarde en symboliek en het is daarom van belang om juist op deze manier de relatie te bevestigen. Daarnaast is het huwelijk een weg om de verantwoordelijkheid voor elkaar juridisch vast te leggen.

Er bestaat geen reden om paren van gelijk geslacht van deze keuzemogelijkheid uit te sluiten.

Met het versturen van deze brieven is uitvoering gegeven aan de motie van de stadsdeelraadsleden T. van Hellenberg Hubar (VVD) en J. Kircz (Aa/dG) van 26 januari jl. naar aanleiding van vijf jaar openstelling van het burgerlijk huwelijk voor personen van gelijk geslacht.