NOC*NSF


VWS stelt sportverenigingen in verkeerd daglicht

ARNHEM - NOC*NSF is verbaasd over de uitspraken van secretaris-generaal Roel Bekker van het ministerie van VWS tijdens het Sportbestuurderscongres afgelopen zaterdag in Rotterdam. Deze stelde dat er sprake zou zijn van grote verloedering bij de sportverenigingen, waar onder meer 'zuipfestijnen' onder jongeren en molestaties aan de orde van de dag zijn.

Uit onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit (bron: Intraval, Monitor alcoholverstrekking jongeren 2005) blijkt echter dat 83% van de medewerkers van sportkantines zich aan de gestelde leeftijdsgrenzen bij alcoholgebruik houdt. Slechts 21% van de ondervraagde medewerkers geeft te kennen dat zij soms problemen hebben met de handhaving van die leeftijdsgrenzen. Ter indicatie: uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het handhavingpercentage in café's op 60% ligt, terwijl 44% van de horecamedewerkers aangeeft moeite te hebben met de handhaving van de leeftijdsgrenzen.

Ook uit het jaarlijkse onderzoek onder sportverenigingen (NOC*NSF, Verenigingsmonitor 2005) blijkt dat de zaken er anders voorstaan dan door het ministerie van VWS wordt gesuggereerd. Bijna 90% van alle sportverenigingen in Nederland heeft zijn barvrijwilligers geïnstrueerd t.a.v. alcoholgebruik en ca. 75% beschikt over een bestuursreglement 'alcohol in sportkantines', waarin de verantwoordelijkheid voor alcoholverstrekking uitstekend is uitgewerkt.

Algemeen directeur Theo Fledderus is verbaasd over de uitspraken van Bekker en begrijpt niet waar deze op zijn gebaseerd. De sportvereniging is een onderdeel van onze maatschappij en dus vinden ook binnen verenigingen ongetwijfeld hier en daar onverkwikkelijke zaken plaats, maar het gaat volstrekt te ver om de sportvereniging als een soort broeinest van uitspattingen te schetsen. Dat dit nu voor VWS blijkbaar zo'n belangrijk thema is vinden wij verwonderlijk. De sport is juist zeer actief op dit terrein, terwijl het ministerie onlangs nog de subsidies hiervoor heeft afgeschaft! NOC*NSF is inmiddels in gesprek met het ministerie van VWS om uit te zoeken waar de pijnpunten nu precies liggen.

De opvattingen van Bekker zijn opmerkelijk. Juist binnen de georganiseerde sport wordt al jarenlang een strikt beleid gevoerd t.a.v. wet en regelgeving. Zo werd juist tijdens het sportbestuurderscongres de vernieuwde brochure Wet en Regelgevingen voor sportverenigingen (Ernst&Young) gepresenteerd en worden er jaarlijks grote aantallen Instructies Verantwoord Alcoholgebruik (IVA's) verzorgd. Daarnaast doet NOC*NSF samen met VWS ervaring op met het keurmerk De Gezonde Sportvereniging en werken sportbonden met de overheid samen aan een speciale BOB-actie tijdens het WK

(25 april 2006)