Gemeente Doetinchem

Burgerjaarver...

Persverklaring college van burgemeester en wethouders


- 25 april 2006-
Gisteravond hebben vier raadsleden zich teruggetrokken uit de PvdA-fractie. Hierdoor is binnen de raad een nieuwe politieke situatie ontstaan. De gevolgen van deze wijziging in de politieke verhoudingen zijn op dit moment nog niet bekend.

Voor het college staat de democratische legitimatie van het bestuur voorop. Voldoende politieke steun in de raad is onmisbaar voor een daadkrachtig functioneren van het college.

Het belang van de gemeente en de inwoners van Doetinchem is niet gediend met politieke crises. De gemeente verdient, zeker na de afgelopen jaren, een krachtig bestuur dat voortvarend werkt aan de vele activiteiten en projecten die voor ons liggen. Wij hebben dat doel in alle omstandigheden voor ogen gehouden. Wij hebben daarvoor steeds de steun gekregen van brede raadsmeerderheden en een groot deel van het maatschappelijk leven in Doetinchem. We stellen daarom ook nu het inhoudelijk belang van de gemeente centraal.

De wethouders zijn uiteraard bereid hun portefeuilles ter beschikking te stellen, als zou blijken dat er in de nieuwe politieke situatie in de raad geen werkbare meerderheid zou zijn die het collegebeleid wil steunen. Het college is ook bereid om met volle energie door te werken als daarvoor in de raad wel een werkbare meerderheid zal blijken.

De ontwikkelingen binnen de PvdA-fractie vormen een nieuwe factor in de politieke omstandigheden waarbinnen het college functioneert. De coalitie heeft al enige tijd geen vaste meerderheid in de raad. Op initiatief van de raad lopen inmiddels besprekingen om te komen tot een bredere politieke steun voor het Doetinchemse college. In afwachting van de uitkomsten van die besprekingen is het college uiteraard bereid de schouders te blijven zetten onder haar taken als dagelijks bestuur van de gemeente.