Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 071

datum: 25 april 2006

Brandweer kiest voor lokale verankering én regionalisering

'Lokaal verankerd, regionaal versterkt: sturen op kwaliteit', dat is de titel van het kersverse beleidsprogramma 2006 -2010 van Brandweer Amersfoort. Met dit beleidsprogramma richt de brandweer de blik nadrukkelijk op de toekomst. De afgelopen jaren is veel tijd en energie gegaan naar het wegwerken van achterstanden in de vergunningverlening en preparatieve planvorming, de komende periode gaat het er vooral om keuzes te maken ten aanzien van ontwikkelingen waarmee de brandweer geconfronteerd wordt.

Een landelijke ontwikkeling die de komende periode speelt is de regionalisering van de brandweerorganisatie. Brandweer Amersfoort is voorstander van die regionalisering waarbij in elk geval een deel van het brandweerpersoneel in dienst komt van de regionale brandweer. Maar het korps vindt wel dat de lokale inbedding gewaarborgd moet zijn en dat de kwaliteit van de eigen organisatie minimaal gehandhaafd moet blijven. Lokale inbedding vindt de brandweer belangrijk vanwege de binding met de omgeving en de kennis van de lokale situatie. Ook moet er een goede samenhang blijven tussen de werkprocessen van de brandweer en die van de gemeente.

Crisisproof

Andere beleidsthema's die met het oog op de toekomst om keuzes en een nadere uitwerking vragen zijn de brandweerzorg, de crisisbeheersing, toezicht en handhaving, externe veiligheid en sociale veiligheid. Bij de brandweerzorg speelt bijvoorbeeld de komst in 2008 van de omgevingsvergunning: de gecombineerde milieu-, bouw- en gebruiksvergunning. Ook het waarborgen van een maximaal overschrijdingspercentage van 8% van de uitruktijden en het verbeteren van de bereikbaarheid van Vathorst spelen binnen dit thema. Met betrekking tot de crisisbeheersing stelt de brandweer zich vooral ten doel om de gemeentelijke organisatie crisisproof te maken. Hiervoor wordt er geïnvesteerd in het vervolmaken van de lokale risico-analyses en de planvorming; de voorbereiding op eventuele calamiteiten. Ook wordt het beoefenen van het optreden in crisissituaties door bestuurders verder geprofessionaliseerd, net als de organisatie van de gemeentelijke processen tijdens een crisis of calamiteit.

Breder kijken dan brandveiligheid

Als het gaat om toezicht en handhaving, wil de brandweer graag breder kijken dan haar eigen kerntaken: brand- en fysieke veiligheid. Dit is nodig om effectief invulling te geven aan het concept van integrale handhaving. Hiervoor wil de brandweer onder meer de komst van een Handhavingshuis stimuleren: een organisatie waarin de handhavingsmedewerkers van verschillende diensten en organisaties bij elkaar zitten, zodat er efficiënter en consistenter kan worden gewerkt. De brandweer wil het gemeentebestuur ondersteunen met gedegen expertise als het gaat om het maken van keuzes in het omgaan met externe veiligheid en risico's. Sinds de campagne Veilig op Straat in 2005, levert Brandweer Amersfoort een bijdrage aan de sociale veiligheid in Amersfoort.

Dit wil zij ook de komende vier jaar blijven doen. Dit vooral met het oog op de samenhang tussen de sociale en fysieke aspecten van veiligheid en de zichtbaarheid van de brandweerorganisatie. Door het vervullen van de oog- en oorfunctie voor andere diensten, vergroot je bovendien de slagkracht van je handhavingsapparaat. Om de ambities uit haar beleidsprogramma waar te kunnen maken, geeft de brandweer tenslotte aan dat de kwaliteit en omvang van een aantal bedrijfsvoeringsfuncties moet worden versterkt en er meer moet worden geïnvesteerd in organisatie-ontwikkeling.

Binnen bestaande kaders

De kosten die met de uitvoering van het beleidsprogramma zijn gemoeid, worden voor wat betreft de reguliere ontwikkeling van de brandweerorganisatie gedekt vanuit de bestaande begroting en de voorzieningen Vathorst. De kosten van nieuw beleid - met name het leveren van een bijdrage aan de sociale veiligheid - worden betrokken in het politieke afwegingsproces bij de begroting 2007 - 2010.

Informatie: Jetske Hingst, afdeling communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 43 63 of e-mail JT.Hingst@amersfoort.nl.

---- --