Provincie Groningen

Bloemsingel 10 Vier ton subsidie voor cultuurverzamelgebouw Bloemsingel 10 25 april 2006

Het college van GS heeft vandaag in principe besloten een investeringssubsidie van 4 ton te verlenen aan woningcorporatie Nijestee voor de realisatie van het multi-functioneel cultuurpand Bloemsingel 10 in Groningen.

Het project is een initiatief van de Stichting COB10. In dit toekomstige cultuurverzamelgebouw komen ondermeer zo'n 60 ateliers, een cultuurcafé, studio's, gastenverblijven, projectruimtes, een conferentiecentrum en woon-werkplekken.

Deze mix zorgt voor een dynamisch creatief milieu en daarnaast draagt dit initiatief er ondermeer aan bij dat creatief talent kan worden aangetrokken én vastgehouden. Dit is niet alleen van belang voor het creatieve klimaat in stad en provincie maar ook voor het woon- en vestigingsklimaat. Het principebesluit wordt voorgelegd aan Provinciale Staten.

Stichting COB10 is een groep kunstenaars die zich heeft verenigd om het pand Bloemsingel 10 -voormalig Scheikundig Laboratorium van de Rijksuniversiteit van Groningen- te ontwikkelen tot een culturele hotspot waar gewoond en gewerkt kan worden.

Het gebouw staat op de kop van het Boterdiep ten noorden van en vlakbij de Groninger binnenstad. De woningcorporatie Nijestee koopt het pand en is verantwoordelijk voor de herontwikkeling. Het college vindt dat het initiatief past binnen een van de doelstellingen van het provinciaal cultuurbeleid, namelijk het bevorderen van de dynamiek in de kunsten. Het mogelijk maken van cultuurpanden waar interdisciplinaire samenwerking, ontmoeting en crossovers plaatsvinden valt daar onder.

De investeringssubsidie is dan ook specifiek bedoeld voor de combinatie van de culturele functies: de startersateliers, projectruimte, cursusruimtes, collegezaal, een expositieplein en de eenpersoons en meerpersoons gastenverblijven. Deze gastenverblijven zijn onder meer bedoeld voor het verblijf van gasten van kunst- en cultuurinstellingen in stad en ommeland (zoals bijvoorbeeld gastdocenten van kunstvakopleidingen).

Met de subsidie wil het college ook het belang onderstrepen van voldoende ateliers in de stad Groningen. Voldoende ateliers zijn niet alleen belangrijk voor het behoud van talent in de provincie, maar ateliers kunnen in combinatie met andere functies, zoals in Bloemsingel 10, een goede bijdrage leveren aan de economische en creatieve dynamiek in de stad. Dit alles heeft weer effect op het vestigingsklimaat voor (creatieve) bedrijven.

Bloemsingel 10 is niet alleen een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en culture ondernemers, maar stimuleert ook de verbinding tussen de creatieve sector en andere sectoren zoals ICT, het bedrijfsleven of het onderwijs.

25 april 2006