Socialistische Partij

Van Velzen herdenkt Tsjernobylramp

25-04-2006 * Vanavond zal SP-Kamerlid Krista van Velzen samen met verschillende organisaties de ramp van Tsjernobyl herdenken voor de ambassades van Wit Rusland en de Oekraine. Het is vannacht precies 20 jaar geleden dat de ramp plaatsvond in de kerncentrale. Tsjernobyl blijft tot op vandaag een zwarte bladzijde in de geschiedenis. De kernramp confronteerde de mensheid met de vele problemen verbonden met de nucleaire energie en levert nog steeds schrijnende gezondheidsproblemen op bij de overlevenden.

In 1996 zette Van Velzen de campagne 'tien jaar na Tsjernobyl' op. Van Velzen en andere actievoerders blokkeerden na een voettocht van Kiev naar Tsjernobyl de toegangswegen naar de kerncentrale, wat haar te staan kwam op een aantal nachten slapen in een Oekraïense cel.

De ramp wordt op waardige wijze herdacht in Den Haag. Voor belangstellenden voor de wake: Er wordt verzameld om 20.30 uur op het Anna Paulownaplein. Daarna gaan we naar de ambassade van Wit Rusland, Anna Paulownastraat 34. Rond kwart voor tien vertrekken we naar de ambassade van de Oekraine, Zeestraat 78 waar we om 0.23, het moment van de ramp, in stilte zullen herdenken. Er zal gedemonstreerd worden in witte pakken en er zal een groot spandoek zijn van diverse ongelukken/bijna rampen in de afgelopen 50 jaar.