Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Nieuwe wethouders tijdens openbare raadsvergadering benoemd

BARENDRECHT (dinsdag 25 april 2006) ­ Maandagavond zijn Ett Schoehuizen (VVD), Simon Zuurbier (VVD), Coby van Deursen (PvdA) en Bas Nootenboom (CDA) benoemd tot wethouder. Dit gebeurde tijdens een openbare raadsvergadering in de raadzaal van het Barendrechtse gemeentehuis. De be- noeming volgt op de collegeonderhandelingen die na de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart zijn gestart. Nadat allereerst de coalitie tussen de VVD, PvdA en CDA tot stand kwam, volgden overeen- stemming over de portefeuilleverdeling en vorige week het coalitieakkoord. In het coalitieakkoord beschrijven de drie coalitiepartijen gezamenlijk op hoofdlijnen de belangrijkste speerpunten voor de komende vier jaar. De fractievoorzitters van de VVD, PvdA en CDA ondertekenden het coalitieak- koord maandagavond voor de raadsvergadering, waarna het tijdens de vergadering is aangeboden aan burgemeester J. van Belzen.

Maandagavond volgde op de benoeming van de vier wethouders ook het afscheid van de inmiddels oud- wethouders Kees Silvis (CDA) en Peter van Vugt (SGP/ChristenUnie). Zij keren niet terug in het nieuwe college en namen maandagavond formeel afscheid als wethouder. Op vrijdag 7 april heeft Kees Silvis tijdens een drukbezochte receptie al afscheid genomen van relaties en organisaties waarmee hij tijdens zijn 14- jarige wethoudersperiode heeft samengewerkt. Peter van Vugt neemt donderdag 27 april tijdens een infor- mele receptie afscheid van relaties en ook bewoners zijn hierbij van harte welkom. De afscheidsreceptie van Peter van Vugt vindt plaats in het Barendrechtse gemeentehuis en duurt van 16:00 uur tot 18:00 uur.

Nieuwe raadsleden
Van de vier nieuwe wethouders, zijn Simon Zuurbier (VVD), Coby van Deursen (PvdA) en Bas Nootenboom (CDA) op donderdag 16 maart geïnstalleerd als raadslid. Omdat een wethouder niet tegelijkertijd ook raads- lid kan zijn, zijn er maandagavond drie nieuwe raadsleden beëdigd. De VVD, PvdA en CDA vullen de leeg- gekomen plaatsen op met de eerstvolgende kandidaat op basis van de verkiezingsuitslag van 7 maart. In de VVD-fractie is de plaats van Simon Zuurbier ingenomen door Jeroen Gebben, namens de PvdA is Diny Koen-Diehle beëdigd en bij het CDA is Leo van Gelder toegetreden tot de fractie. Overigens neemt Nico Bults namens D66 als buitengewoon lid plaats in de raadscommissie Grondgebied. Een buitengewoon lid heeft niet dezelfde bevoegdheden als een raadslid en neemt ook geen deel aan vergaderingen van de ge- meenteraad, maar mag wel deelnemen aan commissievergaderingen.

Collegeprogramma
De coalitiepartijen overhandigden maandagavond het opgestelde coalitieakkoord aan de burgemeester. Het nieuwe college zal dit coalitieakkoord de komende weken uitwerken in een collegeprogramma. Maandag- avond werd duidelijk dat het college hierbij op een nog nader te bepalen wijze ook de Barendrechtse bewo- ners en organisaties zal betrekken. In het collegeprogramma zal het college de speerpunten uit het coalitie- akkoord vertalen in concrete en meetbare doelstellingen. Het college kan op basis van deze doelstellingen na vier jaar verantwoording afleggen over behaalde resultaten.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht