Gemeente Alphen aan den Rijn


Lastendruk in Alphen aan den Rijn laagste in de regio

(25 april 2006)

De jaarrekening 2005 sluit met een positief saldo uit bedrijfsvoering van 3,1 miljoen en incidentele opbrengsten van grondverkoop voor 6,3 miljoen. Het college adviseert de gemeenteraad een deel van het financieel resultaat o.a. in te zetten voor aanvullende dekking voor de bodemsanering NAF-terrein aan de Prins Hendrikstraat ( 1,4 miljoen) en het Stadshart ( 0,5 miljoen). Voorstel is met het restant in eerste instantie de Algemene reserve aan te vullen. Over dit bedrag zal het nieuwe college bij de kadernota aparte voorstellen aan de raad doen.

Om de begroting 2005 sluitend te krijgen is een bezuinigingsoperatie doorgevoerd. Deze heeft zijn vruchten afgeworpen. De bezuinigingen zijn allemaal doorgevoerd. Dit is gerealiseerd zonder extra verhogingen van de OZB. In de totale collegeperiode heeft de OZB stijging (uitgerekend op basis van een gemiddeld getaxeerde woning) gelijke tred gehouden met de inflatie. In de Rijnstreek regio behoort Alphen aan den Rijn hiermee tot de goedkoopste gemeenten.

Beloofd is beloofd

Bij het programmaverslag 2005 dat het college de gemeenteraad aanbiedt, zit dit jaar ook een aparte inleiding. Onder de titel beloofd is beloofd doet het college verslag van wat zij de afgelopen vier jaar heeft gedaan. In beloofd is beloofd staat ook een opsomming van de verschillen tussen 2002 en 2006. "Er is veel gerealiseerd. We zijn er vaak zelfs al een beetje aan gewend geraakt." Naast Alphen 2018, de opening van de N11, de stadshartactiviteiten en de Alphense Activerende Aanpak is er o.a. aandacht voor het gemeentelijk milieubeleidsplan 3, de ISV-wijken, de vele initiatieven op het gebied van jongerenbeleid en zorg en het bedrijventerrein Rijnhaven.

Ook gaat het college in op de reactie van Alphenaren op de ontwikkelingen in de stad en de financiële ontwikkelingen.

Burgerjaarverslag

In zijn vierde burgerjaarverslag stelt burgemeester Schoof vast dat de gemeente een heleboel dingen goed, enthousiast en modern aanpakt. Hij leidt dat af uit de resultaten van verschillende onderzoeken; zo blijken de Alphenaren bijvoorbeeld behoorlijk tevreden over de dienstverlening aan de balies van het SCA. Ook de vaak inventieve manieren waarop de inwoners actief betrokken worden bij projecten zoals de Stadsvisie, Alphen Oké, Kwaliteit Samenleving of hun eigen wijk beoordeelt hij positief. Maar: "Jammer is alleen dat het soms lijkt alsof we vooral nieuwe dingen doen en dat we minder aandacht geven aan 'gewone dingen', zoals brieven tijdig beantwoorden, de telefoon opnemen en bezwaarschriften op tijd afhandelen", aldus burgemeester Schoof.

Sinds de invoering van de Wet dualisering Gemeentebestuur brengt de burgemeester jaarlijks een Burgerjaarverslag uit. In dit verslag beoordeelt hij de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en participatie.

De gemeenteraad heeft bij de bespreking van het vorige burgerjaarverslag in juni 2005 gevraagd om een apart Plan van Aanpak voor deze verbeterpunten. Dit plan is eind oktober 2005 door de raad vastgesteld. De actiepunten daarin konden de resultaten over 2005 nauwelijks meer beïnvloeden, maar " () toch blijkt nu al dat er weer vooruitgang is geboekt. Zo is in ieder geval de primaire telefonische bereikbaarheid belangrijk verbeterd".

Samenvatting Jaarverslag 2005

Meedoen, dat is het thema van het jaarverslag van de gemeente Alphen aan den Rijn over het jaar 2005. Op heel veel verschillende manieren heeft het gemeentelijk handelen tot doel om het meedoen in de samenleving te bevorderen. Meedoen kan bestaan uit een van de vormen van burgerparticipatie: meedenken over beleid en over de toekomst van de stad bijvoorbeeld. Het jaar 2005 leverde tal van aansprekende voorbeelden op.

Honderden mensen deden mee aan de activiteiten die gepaard gingen met de oplevering van het nieuwe stadshart Alphen aan den Rijn. Een volle feestelijke agenda trok een lint aan activiteiten door de stad. Chatten met bestuurders en bekende Alphenaren, een parade van creatieve leerlingen van het ID-college, zinderende percussie op het Rijnplein, als dát geen meedoen is. En de bouwhekken waren nog niet weg of iedere Alphenaar en menig bezoeker uit de omtrek, vond als vanzelfsprekend zijn of haar weg naar het Rijnplein. Voor een bezoek aan theater Castellum, aan een van de aantrekkelijke horecagelegenheden of aan een van de nieuwe winkels op en rondom het plein.

Ook deden het afgelopen jaar weer veel Alphenaren mee aan het leefbaar houden de stad. Als vrijwilliger bij het groenbeheer in hun eigen straat of buurt. Maar ook waar het ging om speelruimte was en is de inzet van vrijwilligers ruim. Veel mensen zetten zich weer in bij het onderhouden van de speelruimte in hun buurt. In 2005 stelde de gemeente een nieuw speelruimteplan op. Daarbij dachten honderden vrijwilligers actief mee. Het speelruimteplan dat in december door de gemeenteraad werd goedgekeurd, was een toonbeeld van samenwerking tussen gemeente en bewoners. De raad honoreerde het voorstel dan ook ruim.

Net aan het einde van het jaar 2005, deed het eerste echte burgerinitiatief van zich spreken. Enthousiaste jongelui legden op originele en overtuigende wijze hun plan voor een heus skatepark aan de gemeenteraad voor. Een voorbeeld dat hopelijk ook andere jongeren ertoe verleidt zich actief met de ontwikkeling van hun stad te bemoeien.

En waar het gaat om meedoen in 2005, kunnen we natuurlijk niet om de campagne Alphen Oké heen. Samen werken aan een sfeer waarin respect en dialoog voorop staan, dát was de inzet van Alphen Oké en daarin zijn aansprekende resultaten geboekt.

Deze resultaten vormden overigens mede de inspiratiebron voor een initiatief vanuit de gemeenteraad: het raadsinitiatief Kwaliteit van de samenleving, een investering in de sociale kwaliteit van de stad en waardig opvolger van de in november afgesloten Oké-campagne.

Meedoen vraagt soms ook een steuntje in de rug. In dat kader ontplooide de gemeente Alphen aan den Rijn de afgelopen jaren talloze initiatieven. In 2005 ging de Alphense Activerende Aanpak (A3) van start. Een aanpak die mensen ondersteunt hun weg terug te vinden naar de arbeidsmarkt. Vanaf 1 oktober 2005 kregen nieuwe uitkeringsgerechtigden drie weken een gecombineerd trainings-, scholings- en (indien nodig) hulpprogramma aangeboden. Daarna wordt er een (beschermde) leerwerkplek voor hen gezocht. Vanuit deze werkplek wordt de klant bemiddeld naar werk zodra dit mogelijk is. Daarin werken o.a. CWI en gemeente nauw samen. Als iemand (nog) niet aan de slag kan in een betaalde baan dan wordt van hem of haar verwacht op een andere manier een maatschappelijke bijdrage aan de Alphense samenleving te leveren. In de vorm van vrijwilligerswerk bijvoorbeeld.

In 2005 stelde het college van burgemeester en wethouders de participatienota vast. Een belangrijke stap op weg naar een eenduidiger visie op de mate waarin en de manier waarop inwoners en ondernemers betrokken kunnen zijn bij de ontwikkelingen in de stad. De nota onderstreept het belang van participatie en beschrijft de verschillende niveaus van betrokkenheid. Ook besteedt de participatienota aandacht aan de verschillende werkvormen die we kunnen inzetten om te zorgen dat de betrokkenheid van mensen ook effectief is en niet alleen maar symbolisch.

Ook de schrijfcursussen die veel van onze medewerkers het afgelopen jaar volgden hebben tot doel de ontvanger van onze brieven maximaal te betrekken bij het gemeentelijk handelen. Hoe duidelijker wij onze brieven maken, hoe transparanter onze beslissingen, hoe beter u als burger van de stad uw eigen afwegingen kunt maken.

Een ander instrument om u daarbij te ondersteunen is de gemeentelijke website. In 2005 is daarin veel energie gestopt. Belangrijke nieuwe onderdelen zijn de informatie per wijk en informatie op maat per e-mail. In de loop van 2006 zullen inwoners ook steeds meer diensten digitaal kunnen afnemen. De voorbereidingen daarvoor vroegen in 2005 achter de schermen al veel inspanningen.

Over digitale media gesproken: vanaf 4 oktober 2005 schrijft burgemeester Schoof onder de noemer Schoof schrijft wekelijks een weblog. Een aantrekkelijk medium om mee te kijken in de keuken van het gemeentebestuur en heel dicht op de huid van de burgemeester te komen. Ook de reacties op de blog zijn boeiende kost voor wie zich actief met het gemeentelijk reilen en zeilen bezighoudt.

In het jaarverslag staat niet alleen een verslag van de projecten die veel aandacht trokken. Het college legt ook verantwoording af aan de inwoners en ondernemers in onze stad, op alle terreinen waarvoor de gemeente verantwoordelijkheid draagt. Zo krijgen betrokken inwoners en ondernemers uit de eerste hand de informatie die zij nodig hebben om het gemeentebestuur kritisch te volgen. Meedoen vraagt immers net als liefde- inspanningen van twee kanten.