TROS

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 25-04-2006

Internet
www.top-x.nl

Ruim kwart moslimjongeren voelt zich niet vrij in nederland

Meer dan 16 procent van de jongeren voelt zich niet of nooit vrij in Nederland. Onder moslimjongeren is dat 27 procent. Dit blijkt uit cijfers van een internetenquête van Top-X, de jongerensite van TWEEVANDAAG. Uit de resultaten, die zojuist op internet zijn gepubliceerd, blijkt dat jongeren zich vrijer voelen naarmate zij beter zijn opgeleid.

4250 panelleden van Top-X hebben de vragenlijst ingevuld.

Van de moslimjongeren vindt 89 procent vrijheid van godsdienst belangrijker dan vrijheid van meningsuiting. Van alle anderen is 22 procent het daarmee eens.

Op de vraag of je mag zeggen dat de Islam een achterlijke godsdienst is, zegt 35 procent ja en 61 procent nee. Het antwoord op de vraag of je in het stadion oerwoudgeluiden mag maken, is in 51 procent van de ondervraagden bevestigend.

Jongens zijn stelliger in hun uitspraken dan meiden. Mannen vinden het belangrijker om te kunnen zeggen wat zij willen. Meiden willen de vrijheid vooral voelen. En meisjes zijn minder volgzaam dan jongens. Mogen ouders je verbieden een relatie te hebben met iemand die zij niet zien zitten? Dat mogen ouders, zegt 32 procent van de jongens tegen 24 procent van de meisjes. Van de jongens vindt 31 procent dat de leraar het dragen van hoofddoekjes mag verbieden tegen 18 procent van de meisjes.

Voor meer informatie: www.top-x.nl of www.tweevandaag.nl