GroenLinks

Winter's afsluitverbod voor gas & licht aangenomen

25 april 2006

Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met het GroenLinks voorstel om afsluiting van energie te verbieden in de winterperiode. In de nieuwe Elektriciteits & Gaswet komt een artikel dat regelt dat in de periode van 1 oktober tot 1 april de energielevering niet vanwege een betalingsachterstand afgesloten mag worden.

GroenLinks is erg blij dat nu wettelijk komt vast te liggen dat er in de (verlengde) winterperiode niet mag worden afgesloten. Erg veel Nederlanders leven in armoede of hebben een problematische schuldpositie. Uiteraard dient iedereen zijn energierekening te betalen, maar voorkomen moet worden dat mensen in de koudste periode van het jaar zonder verwarming of licht komen te zitten. Dat is vandaag veilig gesteld.

Overigens kent de wet geen absoluut afsluitverbod. Bij apert misbruik door de afnemer - bijvoorbeeld illegale aftap voor een wietkwekerij - moet ook in de winter de levering van energie kunnen worden stopgezet. Voorts gaat er van dit aangenomen voorstel een prikkel naar energiebedrijven uit om sneller en intensiever contact met een wanbetaler aan te gaan. Ook worden creatieve routes, als het versneld inzetten van slimme meters voor specifieke groepen, gestimuleerd.

Kees Vendrik