GroenLinks

Maak Europese visa niet duurder

Biometrische gegevens 25 april 2006

Minister Verdonk en haar Europese collega's willen de prijs van Europese visa verhogen. Dat is een slecht idee, vindt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Donderdag behandelen de Europese ministers van vreemdelingenzaken een Frans voorstel om de prijs van het kortdurende visum te verhogen van 35 naar 60 euro.

Dit zogenaamde `Schengenvisum' stelt burgers van niet-EU-landen in staat om maximaal drie maanden op Europees grondgebied te verblijven en te reizen. De meeste regeringen, ook de Nederlandse, lijken de prijsverhoging te steunen. Reden voor de prijsverhoging is dat er biometrische gegevens op worden vastgelegd zoals een vingerafdruk en een gelaatsscan.

"Voor veel mensen in de landen waarvoor de visumplicht geldt is 60 euro een fors bedrag", constateert Kathalijne Buitenweg. "Zeker omdat ze allerlei bijkomende kosten moeten maken om een visum te verkrijgen. Ze moeten verzekeringen afsluiten, documenten aanschaffen en naar een Europees consulaat reizen. Bij elkaar zijn aspirant-reizigers al gauw een gemiddeld maandloon kwijt."

"Het is zeer de vraag of je hiermee criminelen en illegale arbeidsmigranten tegenhoudt, zoals het visumsysteem beoogt. Die zullen er eerder voor kiezen om clandestien de grens over te steken. Een hoge visumbarrière werkt mensensmokkel in de hand. Dat moeten we niet willen."

"De hoge visumprijs ontmoedigt juist reizigers die Europa met open armen zou moeten ontvangen", vreest Buitenweg. "Toeristen en zakenlieden bijvoorbeeld, maar ook studenten, wetenschappers, sportlieden en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De toegang tot Europa biedt hun de kans om te proeven van politieke en maatschappelijke vrijheden die zij thuis vaak ontberen. Daar heeft ook Europa belang bij. Het bevorderen van democratisering in bijvoorbeeld Wit-Rusland, de Westelijke Balkan en het Midden-Oosten dient onze veiligheid. Goede buren bieden meer bescherming dan grenshekken en kustpatrouilles."

Met het bemoeilijken van grensoverschrijdende contacten verzwakt de EU juist de hervormingsgezinde krachten die zij zegt te ondersteunen. Burgerinitiatieven en jongerenorganisaties op de Balkan hebben dan ook protest aangetekend tegen de duurdere visa. In reactie op deze protesten hebben verschillende Europese regeringen geopperd om bepaalde groepen uit te zonderen van de prijsverhoging, van Wit-Russische oppositieleden tot kinderen beneden de 6 jaar. "De vele uitzonderingsvoorstellen bewijzen dat de hogere visumprijs tal van nadelige effecten heeft," stelt Buitenweg vast. "Verdonk en haar collega's kunnen dit plan maar beter intrekken."

Zie ook:


* weblog NeedVisa.net

«