Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond blij met WHW-advies Onderwijsraad

Verbeter positie personeel in hoger onderwijs

De Onderwijsraad vindt dat de positie van het personeel van hogescholen en universiteiten in de nieuwe wet hoger onderwijs slecht is geregeld. Hun invloed op het onderwijs zou groter moeten zijn als tegenwicht tegen de colleges van bestuur. De Algemene Onderwijsbond, die openbaarmaking van het advies afdwong met een beroep op de wet openbaarheid bestuur, is blij met de opstelling van de Onderwijsraad. "We zien in de hogescholen te vaak een top-downaanpak waarbij het management bepaalt wat goed is voor het onderwijsproces. Terwijl onderwijs van onderop hoort te werken, de professional, de hogeschooldocent moet maximale invloed hebben op het programma", aldus Douwe Dirk van der Zweep, sectorbestuurder hoger onderwijs van de AOb.

De nieuwe wet hoger onderwijs en onderzoek van staatsecretaris Rutte gaat uit van een nieuwe besturingsfilosofie, de zorgplicht. In principe draagt hij daarmee de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het hoger onderwijs over aan de colleges van bestuur. De Onderwijsraad vindt dat de hogescholen en universiteiten, die al jaren te maken hebben met de combinatie van toenemende studentenaantallen en teruglopende financiering, dat er onvoldoende waarborgen zijn om dat waar te kunnen maken. Bovendien benadrukt de Onderwijsraad dat de positie van de docenten in het hoger onderwijs buiten beschouwing blijft, terwijl die juist om verbetering vraagt. Als suggestie doet de raad een professional charter, zeg maar een professioneel statuut voor de docenten in het hoger onderwijs.

"Als AOb werken we aan zo'n professioneel statuut en dat is hoognodig", aldus Douwe Dirk van der Zweep. "We zien bijvoorbeeld in het nieuwe functiewaarderingssysteem op hogescholen dat volkomen ten onrechte de docentfuncties worden uitgekleed en ondergewaardeerd, terwijl het management de eigen positie verbetert. Het hbo laat daarmee zien hoe het niet moet. Op universiteiten is dat met de faculteitsstructuur tot nu toe beter geregeld, maar die bescherming had met de nieuwe wet weg kunnen vallen." De Algemene Onderwijsbond werkt de plannen voor een professioneel statuut voor het onderwijs dit jaar verder uit.

Meer informatie bij Robert Sikkes (coördinator communicatie) 06-12967847 of Ivan Bartholomeus (persvoorlichter) 06-22991579

AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl