Gemeente Breda

College stelt plan op voor onveilige plekken in Schorsmolen

Burgemeester en wethouders hebben een plan van aanpak opgesteld om de wijk Schorsmolen veiliger en leefbaarder te maken.

Het plan is een vervolg op het gesprek in januari van burgemeester Van der Velden met de wijkraad Fellenoord-Schorsmolen. Behalve de wijkraad hebben ook de politie, Vertizontaal, de Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO), zorg- en behandelcentrum St. Elisabeth, de Nederlandse Stichting voor Woon- en Activiteitencentra (NSWAC) De Woonvorm , Vitalis en de woningcorporaties Singelveste, Wonen Breburg en Laurentius meegewerkt aan het plan.

De wijk Schorsmolen ligt in de looproute van het centrum naar de opvang voor dak- en thuislozen 't IJ aan de Slingerweg. Vooral de Middellaan en de Adriaan van Bergenstraat hebben last van zwervers en alcohol- en drugsverslaafden. Omdat Schorsmolen grenst aan het uitgaanscentrum heeft met name de Adriaan van Bergenstraat ook hinder van het uitgaanspubliek (lawaai, wildplassen, vervuiling en parkeeroverlast). Het laatste jaar is daar ook de overlast van de uitbus (Borrelbus) bijgekomen.

Om de overlast te beperken, hebben gemeente, politie, Vertizontaal, de Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) en de woningcorporaties afspraken gemaakt om extra inzet te plegen. De aandacht gaat uit naar het plaatsen van zoveel mogelijk mensen in een woon- en/of zorgtraject. Hiervoor lopen al een aantal woonbegeleidingsprojecten. Om mensen naar reguliere vormen van zorg, opvang en behandeling te leiden is er sinds maart het pilotproject `Bemoeizorg' van SMO, Novadic-Kentron, GGZ en GGD. Mede vanwege de uitwerking op Schorsmolen werken gemeente, politie, SMO, Novadic-Kentron en bedrijvenvereniging De Mark aan een beheerplan. Alle partijen (ook omwonenden, 't IJ en gebruikers van 't IJ) hebben verantwoordelijkheden en zijn hierop aanspreekbaar. Er is een klachtenprocedure en de politie houdt meer toezicht en treedt meteen op als er problemen zijn.

Verder bekijkt de gemeente samen met Singelveste of het mogelijk is om het binnenterrein van de appartementen aan de Middellaan geheel of gedeeltelijk af te sluiten. Ook kijkt zij of extra inzet van Stadstoezicht, naast de toegezegde extra inzet van de politie, in de wijk mogelijk is. Om de parkeeroverlast te verminderen onderzoekt de gemeente bovendien of het mogelijk is om de parkeervergunningtijd van donderdag tot en met zondag met twee uur (van 22.00 tot 24.00 uur) te verruimen. Daarnaast krijgen de uitbussen, die nu een halte hebben aan de Adriaan van Bergenstraat, begin 2007, na het gereed komen van de werkzaamheden aan de Haven, een halteplaats aan de Nieuwe Prinsenkade. Datzelfde geldt voor de taxistandplaatsen.

Hoewel het onderhoud van de wijk de laatste paar jaar verbeterd is, blijven onkruid, wortelopdruk en zwerfvuil de aandacht vragen. Daarnaast zal de wijkraad in samenwerking met Vertizontaal activiteiten organiseren om de betrokkenheid bij de buurt van de bewoners te stimuleren. Verder is de gemeente van plan om een bedelverbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Breda, 25 april 2006