Gemeente Geldrop-Mierlo


actie dode hoek en fietskeuring succesvol

Dinsdag 18 april vond de jaarlijkse fietskeuring plaats voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de Geldropse basisscholen. Tegelijk werd de actie `Dode hoek bij vrachtwagens' gehouden. Vele vrijwilligers van de brandweer, de fietsersbond en 3VO verleenden hun medewerking, evenals de Geldropse fietsenhandelaar Van Lieshout, ijssalon Kees en het leger. De acties waren een groot succes.

Vooral de dode hoek-actie was heel leerzaam. Diverse grote legertrucks en de gemeentelijke veegwagen waren aanwezig op het Evenemententerrein in de Coevering. Begeleid door ervaren instructeurs konden de kinderen zelf ervaren wat een dode hoek is en hoe het zicht vanuit de vrachtwagen wordt verbeterd door de dode hoekspiegels.

VEEL GOEDGEKEURDE FIETSEN Van de ongeveer 550 fietsen werd 76 % goedgekeurd en voorzien van een OKÉ-sticker. Het aantal goedgekeurde fietsen was hiermee iets lager dan bij de vorige keuringen, toen zo'n 83 % van de fietsen werd goedgekeurd. Er werd dit keer echter extra streng gecontroleerd, vooral op de verlichting. Zelfs een zogenaamde "dagfiets" (een fiets zonder verlichting en enkel bedoeld om overdag te gebruiken) werd niet goedgekeurd. Ook overdag is verlichting immers vaak nodig, vooral in de winterperiode. Bovendien gaan de kinderen vaak 's avonds sporten en hebben zij dan ook een verlichte fiets nodig. Volgende week moeten alle fietsen in orde zijn want dan worden de praktijk examens afgenomen en daaraan mogen de kinderen alleen mee doen als ze een goedgekeurde fiets hebben.

IJSJES
Na afloop kregen de kinderen een ijsje van ijssalon Kees die dit jaar voor het eerst ook zijn medewerking verleende aan de acties. Een ware traktatie !

PRIJSJES
Aan het eind van de dag werden er vele prijzen verloot onder de leerlingen met een goedgekeurde fiets. De prijzen, fietscomputers, fietspompjes, fietssloten en reflecterende armbanden, werden beschikbaar gesteld door de gemeente en de fietsenhandelaren Van Lieshout en Vermeulen. De volgende leerlingen vielen in de prijzen: Anne Nagel, Boris Bakermans (Windroos); Roel Hendriks, Kelvin Tan, Robin Vliegenberg, Dale (Regenboog); Jeffrey van der Linden, Maikel, Jesper van Wordragen, Jasper ten Bloemendal (Ganzebloem); Loes Aarts, Joke van der Putten (Beneden Beekloop); Jimmy van der Linden, Yvet Vromans, Robin Maas, Joselte Smits ('t Klokhuis);Erik, Lieke Verkaart, Maarten Berkelaar, Zanna Vanterpool, Iris Beks, Eline Bulsink (st. Jozefschool); Wasim Elarnabi, Stephan van der Woert ('t Anker); David Meuken, Jorrit, Aaron Soewa (De Bron); Deri van de Laar, Kyra de Geef, Jordy van den Eijnden, Brian v.d. Valk ('t Vijfblad); Laura Verkuylen, Maud Janssen, Sanne van Hoof, Maudy Smits (Dommeldal). Proficiat!

Wethouder Maasakkers poseert met enkele deelnemers aan de actie 'Dode hoek' voor een legervoertuig.