Gemeente Hengelo

Twee directeuren benoemd, directie gemeente Hengelo compleet

Vandaag, 25 april 2006, heeft het College van B&W van de gemeente Hengelo mevrouw dr. ir. I.C. De Vries aangesteld als directeur Beleid en Beheer (wellicht per juli, uiterlijk per 1 augustus) en mevrouw H.G.M. Coenders als directeur Bedrijfsvoering (per 1 juli). Tezamen met de algemeen directeur, de heer ir. W. Licht (zie foto), vormen zij het directieteam van de nieuwe gemeentelijke organisatie.

Mevrouw Inge De Vries (48) (rechts op de foto) wordt verantwoordelijk voor het herkennen en bewaken van de beleidsinhoudelijke samenhang tussen de verschillende organisatieniveaus, tussen de verschillende disciplines en tussen bestuur, organisatie en samenleving. Zij gaat de legitimiteit van het gemeentelijk handelen bewaken.Zij heeft vele jaren ervaring in een gemeentelijke organisatie. Op dit moment is zij werkzaam bij de gemeente Nieuwegein in de functie van directeur van de Sociale Dienst.

Mevrouw Riny Coenders (42) (links op de foto) wordt verantwoordelijk voor het soepel functioneren van de ambtelijke organisatie en de bedrijfsvoering. Ook zij heeft vele jaren ervaring binnen een gemeentelijke organisatie. Zij werkt nu bij de gemeente Amersfoort als controller van de sector Dienstverlening, Informatie en Advies, plaatsvervangend directeur van deze sector, manager van de afdeling Middelen en projectleider van het project Vervanging Gemeentebreed Financieel Systeem. Daarvoor was zij werkzaam bij de gemeenten Hilversum en Leiden.

Werving- en selectieprocedure

De werving voor de functies directeur Beleid en Beheer en directeur Bedrijfsvoering heeft gelijktijdig intern en extern plaatsgevonden. De gemeente is daarin begeleid door een extern werving- en selectiebureau. In totaal hebben 80 sollicitanten op de vacature gereageerd, waaronder vijf interne kandidaten. Veertien kandidaten zijn uitgenodigd voor een gesprek. Bij de selectieprocedure zijn medewerkers, leidinggevenden, MT-leden, leden van de centrale ondernemingsraad, enkele raadsleden en het College van B&W betrokken. De dames Coenders en de Vries zijn door alle partijen de meest geschikte kandidaten voor deze functies bevonden.

Organisatieontwikkelingstraject

De gemeente Hengelo verkeert op dit moment in een organisatieontwikkelingstraject, dat moet uitmonden in een nieuwe organisatiestructuur en cultuur per 18 juli 2006. Er is gekozen voor een directiemodel met éénhoofdige leiding (gemeentesecretaris/algemeen directeur), twee (adjunct)directeuren, een bestuursstaf en tien sectoren. De huidige drie dienstenstructuur met elk een eigen directeur komt per 18 juli 2006 te vervallen. In de functie van gemeentesecretaris/ algemeen directeur is de heer ir. W. Licht per 14 november 2005 aangesteld.

Overige leidinggevenden

In het kader van het organisatieontwikkelingstraject hebben alle leidinggevenden van de gemeente Hengelo opnieuw op een functie moeten reflecteren. Na plaatsingsgesprekken en assessments heeft het College van B&W ook over de herplaatsing van leidinggevenden vandaag een besluit genomen. Van de huidige leidinggevenden komen er 15 niet in een leidinggevende functie terug. Daarvan hebben zeven leidinggevenden zelf aangegeven een niet-leidinggevende functie te prefereren. Als gevolg van de nieuwe organisatiestructuur daalde het aantal leidinggevende posities naar 51, de functies in het directieteam niet meegeteld. Van die 51 leidinggevende functies in de nieuwe organisatie kunnen er 45 door huidige leidinggevenden worden ingevuld. De zes nog openstaande leidinggevende functies worden vacant gesteld voor overige interne kandidaten.
De leidinggevenden blijven tot 18 juli 2006 in hun huidige functies werkzaam. Ondertussen gaan de nieuw benoemde leidinggevenden al bezig met het uitwerken van hun nieuwe sector of afdeling.