MKB-Nederland

25-04-2006
Actievere lobby in Brussel op milieu noodzaak
(Nieuwsbericht, Persbericht)

De Nederlandse overheid moet het bedrijfsleven meer betrekken bij haar inzet op milieuzaken in Brussel. Dit stelt MKB-Nederland in reactie op de Toekomstagenda Milieu, die staatssecretaris Van Geel (VROM) vandaag heeft gepresenteerd.

In het nieuwe beleidsplan wordt terecht geconstateerd dat een meer strategische inzet op milieudossiers in Brussel noodzakelijk is, aldus MKB-Nederland. Het komt regelmatig voor dat Nederland problemen ondervindt met Europese regelgeving. Voorbeeld daarvan is de regelgeving rond luchtkwaliteit en verpakkingen, waarmee het bedrijfsleven wordt geconfronteerd. MKB-Nederland pleit er daarom voor de lobby met organisaties uit het bedrijfsleven te intensiveren.

Verder steunt de koepelorganisatie het voornemen van VROM dat in de toekomst wil uitgaan van milieubeleid dat door het bedrijfsleven en burgers wordt gedragen. Het voorstel om de vergunningverlening en de handhaving klantgerichter en slagvaardiger te maken, kan rekenen op draagvlak van MKB-Nederland.

Bij de uitwerking van bepaalde dossiers in de Toekomstagenda Milieu plaatst MKB-Nederland enkele kanttekeningen. Bij het klimaatbeleid wordt bijvoorbeeld zeer eenzijdig ingezet op instrumenten als emissiehandel en een internationale aanpak. Bij de klimaataanpak is volgens MKB-Nederland nog veel winst te behalen met een doelgroep- en productgerichte aanpak, in combinatie met de juiste financiële instrumenten.

060425_Toekomstagenda_milieu.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2006 | Disclaimer |