Film en debat over de relatie tussen ons brein en kennis

UTRECHT, 20060410 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Rathenau Instituut organiseren op 25 april 2006 in theater City/Movies, Voorstraat 89 in Utrecht de laatste avond in de film- en debatreeks Reset your brain! De fascinatie voor het brein in film en debat. Deze avond staat Pi centraal. De film en het aansluitende debat gaan in op vragen als: zijn kennis en kennisverwerving interne processen van onze hersenen? Of: welke mogelijkheden biedt Artificiële Intelligentie ons bóven 'gewoon' menselijk intellect? De avond duurt van 19.00 - ca. 22.00 uur. Sprekers zijn Pim Haselager en Bernike Pasveer.


De thriller Pi (Darren Aronofsky 1998) en het aansluitende debat gaan in over de werking van de verwerving van kennis. In de film gaat een geniale, door zware migraines geplaagde wiskundige met behulp van een geavanceerde computer op zoek naar een theorie van alles. Hij baseert zich daarbij op patronen en wetmatigheden die hij om zich heen waarneemt.

Het debat behandelt vragen als: zijn kennis en kennisverwerving interne processen van onze hersenen? Welke rol speelt de interactie met de buitenwereld? Welke mogelijkheden biedt Artificiële Intelligentie ons bóven 'gewoon' menselijk intellect? En: welke rol spelen verbeeldingen van het menselijk lichaam bij de manier waarop wij aankijken tegen hersenfuncties als kennisverwerving?

De sprekers zijn Pim Haselager, psycholoog en filosoof aan het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie, Radboud Universiteit en Bernike Pasveer, docent aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht en gastmedewerker bij het Rathenau Instituut.

Kaartjes kosten ¤ 11,- per avond. Studenten en minima betalen ¤ 7,-. Meer informatie en voorinschrijving via de website www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/resetyourbrain, via e-mail info@soeterbeeck.ru.nl of per telefoon (024) 361 55 55.




Soeterbeeck Programma