Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 18 april 2006, EMBARGO TOT 25 APRIL, 15.00 uur (begin prijsuitreiking)

Petroloog Wim van Westrenen wint Vening Meinesz Prijs 2006

Dr. Wim van Westrenen van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft de Vening Meineszprijs 2006 gewonnen. Hij is daarmee de meest belovende, in Nederland werkzamen, aardwetenschapper op dit moment. De prijs wordt sinds 1962 uitgereikt en is een initiatief van het NWO-gebied Aard- en Levenswetenschappen. Van Westrenen ontving de prijs op dinsdag 25 april tijdens het Nederlands Aardwetenschappelijk Congres in Veldhoven.

Wim van Westrenen (32) krijgt de prijs omdat hij heeft laten zien dat hij een eersteklas experimenteel petroloog is. Daarnaast werkte hij bij top-laboratoria op zijn onderzoeksgebied. Bovendien publiceerde hij een indrukwekkend aantal maal in gerenommeerde tijdschriften.


*** Gesteentemonsters
Onderzoeker Van Westrenen houdt zich bezig met de eigenschappen van gesteenten in het inwendige van planeten. Die inwendige delen, ook die van onze eigen planeet de Aarde, zijn voor ons onbereikbaar. Maar met behulp van hogedrukpersen kunnen wetenschappers kleine gesteentemonsters in het laboratorium blootstellen aan extreme condities. Zo kunnen ze de hoge temperaturen en drukken nabootsen van bijvoorbeeld het inwendige van de Aarde, de Maan of Mars.


*** Vulkaanuitbarstingen
Van Westrenen bepaalt hoe de eigenschappen en samenstellingen van vaste en deels gesmolten gesteenten veranderen als de druk en temperatuur gewijzigd worden. Zo komen we meer te weten over bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van planeten of over de vorming van magma die leidt tot vulkaanuitbarstingen.

Van Westrenen presenteert zijn recentste resultaten op het Nederlands Aardwetenschappelijk Congres.


*** Venig Meinesprijs
De Vening Meineszprijs wordt om de twee jaar door het NWO-gebied Aard- en Levenswetenschappen uitgereikt. Prof. dr. ir. Felix Vening Meinesz stelde de prijs in 1962 in. De prijs bedraagt tienduizend euro en is bedoeld ter financiering van onderzoeksgerelateerde kosten. De prijs is bedstemd voor onderzoekers die korter dan vijf jaar geleden gepromoveerd zijn en als wetenschappelijk onderzoeker werkzaam zijn in Nederland.


---
Noot voor de redactie,