Gemeente Sneek


Kikkerdril voor Sneker scholen
Dat het voorjaar eraan komt is iedereen al wel opgevallen. Tegelijkertijd met het oplopen van de buitentemperatuur neemt ook de activiteit in de natuur toe. De eerste struiken bloeien al en geven blad en de knoppen van bomen staan op springen.

Ook in de sloot begint het leven los te barsten. Het eerste schaatsenrijdertje, een op het water lopend insect, is zijn dans op het water al begonnen. En. een geoefend luisteraar zal de eerste kikkergeluiden al opgevangen hebben, wat betekent dat de eerste kikkereitjes afgezet worden.

NME lespakket Kikkers in de klas
Vanwege het belang dat we hechten aan natuur in Nederland zijn veel soorten kikkers beschermd. Afgezette kikkereitjes mogen daarom niet zomaar voor elk gebruik uit de sloot worden gehaald. Alleen voor educatief gebruik is een uitzondering gemaakt.

Het natuur en milieueducatie (NME) steunpunt van de gemeente Sneek heeft daarom voor de scholen in Sneek een lespakket 'Kikkers in de klas' ontwikkeld.

* Pagina met informatie over het NME steunpunt

"Kikkereitjes zijn niet eenvoudig te vinden." zegt Marjan van Benthem, coördinator van het NME steunpunt. "We doen daarom samen met andere NME steunpunten in Fryslân. Dinsdag 18 april kregen we 's middags telefoon dat er hier in de omgeving eitjes van de Bruine kikker gevonden waren" De volgende stap was dan om de kikkereitjes zo snel mogelijk over de potjes te verdelen en daarna naar de scholen te brengen, "want we werken met levend materiaal en dat respecteren we." Kikkerdril wat over is wordt teruggezet. Op deze manier wordt er zo zorgvuldig mogelijk omgegaan met de natuur.

In totaal 47 potjes met kikkerdril en een lesbrief met gebruiksinstructies en lessuggesties zijn voor alle schoolgroepen naar 9 scholen in Sneek gebracht.
In de klas kunnen nu de leerlingen de ontwikkeling van kikkereitje, naar kikkervisje tot volwassen kikker volgen. Op deze manier wordt de natuur een stapje dichter bij huis gebracht.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 24-4-2006