KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

24-4-2006

Casper Bouman wint drie races op rij

Topdag voor Casper Bouman: plane is the name of the game!

In perfecte stijl heeft Casper Bouman vandaag alle drie de races gewonnen op de Olympische surfplank, de Neil Pryde RS:X. Bij een matige aanlandige wind met behoorlijke golven was Casper op de tweede dag van de Semaine Olympique Francaise in Hyères ongenaakbaar.

Coach Jochem Brenninkmeijer verklaart de resultaten van Casper met zijn goede techniek onder planeer omstandigheden: "Hij maakt optimaal gebruik van zijn lengte en coördinatie om het board onder controle te houden bij de hoge snelheden die worden bereikt op de het nieuwe Olympische board". Casper beaamt dat en zegt dat hij probeert het board zo stabiel mogelijk te varen en daarmee het klappen op de golven probeert te voorkomen, lekker hard "planen". Dat lukte hem vandaag in ieder geval beter dan de concurrentie. In de tweede race demonstreerde Casper zijn klasse door na een slechte start en met een forse
achterstand te beginnen, toch al bij de eerste boei de tegenstanders op ruime achterstand te surfen. Dit alles resulteerde in een eerste plaats in het tussen- klassement. Morgen zal Bouman vertrekken met de felbegeerde "gele leidersstip" in zijn zeil. Trainingsmaat Joeri van Dijk leeft mee en gunt Casper zijn succes. Hij is net hersteld van een neusoperatie en gebruikt deze wedstrijden om zijn trainingsachterstand in te halen, maar hij weet maar al te goed dat hij straks met een échte topper kan trainen.

Ook in de andere klassen was er succes. In de Yngling bezetten Annelies Thies, Marije Faber en Petronella de Jong de derde plaats. in de wedstrijd na een valse start. Ze konden hun fout herstellen door terug te keren en met grote achterstand te beginnen. Een 15e plek was het resultaat. De twee andere wedstrijden gingen beter met een vijfde en een derde plaats.

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout zeilen tot nu toe een heel ongelukkig evenement. Gisteren werden zij gediskwalificeerd na een bakboord/stuurboord incident met de Poolse dames en vandaag waren zij te gretig op de start. Nadat ze de eerste wedstrijd overduidelijk hadden gewonnen startten ze de tweede race te vroeg en ging een tweede plek verloren door wederom een diskwalificatie. Daarmee is een goede eindklassering zo goed als verkeken.
Op dezelfde baan als de 470 zeilde de jonge Finn zeiler Pieter-Jan Postma drie goede wedstrijden. Met een serie van 2, 1 en 8 maakte hij de teleurstellende dag van gisteren meer dan goed. Pieter-Jan heeft de hele winter heel gestructureerd getraind op zijn zwakke punten en heeft veel progressie geboekt. Voor iemand die pas 1 jaar Finn zeilt doet hij het uitstekend, aldus bondscoach en oud Finn zeiler Jaap Zielhuis. Postma staat na vier races op een elfde plaats in het tussenklassement.

In de paralympische klasse, de 2.4 wist Thierry Schmitter met een eerste en tweede plaats zijn leidende positie te versterken. Het lukte hem goed het overzicht te behouden en zich niet te veel te verdiepen in het trimmen van de boot. Dat zou logisch zijn geweest gezien de energie die hij de laatste tijd heeft gestoken in de ontwikkeling van de zeilen. Tijdens wedstrijden blijkt het omgaan met de wind en de golven vaak even belangrijk als de focus op het optimaal trimmen.

De volledige uitslagen kunt u vinden op onderstaande website.

Internetadres: sof.ffvoile.net